Högar med frigolit längs E45 – prognos saknas

Ellen Ahinko Andersson/TT

Uppdaterad 13.24 | Publicerad 01.31

Det är oklart hur länge E45 norr om Lilla Edet behöver vara avstängd efter söndagens skyfall som gjorde att en längre vägsträcka förstördes.

– Vi har inte sett hela omfattningen på vilka skador som vägen har fått, säger presskommunikatör Katarina Wolffram på Trafikverket.

Det var under söndagseftermiddagen som det kraftiga regnet översvämmade E45 i höjd med Lilla Edet.

Evakueringen och omledningen av trafiken orsakade omfattande köer och timslång väntan.

– Här blev det tvärstopp. När vi kom var det en norsk bil som hade vatten upp till rutorna, berättade en bilist för P4 Väst på söndagskvällen.

– Det ökade väldigt snabbt, till slut satt jag i vatten och motorn stannade, säger en annan bilist till SVT Nyheter Väst, om hur vattnet strömmade in i bilen.

Inga personskador har rapporterats, men händelsen ledde till en större insats för räddningstjänsten som först hade larmats om översvämningar i hus i området.

– Sedan visade det sig att det hade blivit påverkan på motorvägen och framför allt påfarterna runt motorvägen, säger Svante Carlsson, regional insatsledare för räddningstjänsten i Storgöteborg.

Frigolit har lossnat

De stora mängderna har gjort att vattnet har rört sig in under vägbanan och fått med sig delar av vägkonstruktionen, enligt Trafikverket.

Det rör sig dock inte om ett jordskred som först uppgavs, utan snarare om att de stora vattenmassorna har skadat vägens konstruktion – som delvis består av frigolit.

– Det har kommit så pass mycket vatten att en del av de här frigolitdelarna har släppt från sin förankring, säger Svante Carlsson.

Ett 30-tal fordon med nödställda som hade fastnat i vattenmassorna fick transporteras bort från platsen. Räddningstjänstens insats avslutades vid 01-tiden på måndagsmorgonen.

Lång sträcka avstängd

Vid lunchtid var personal från Trafikverket på plats och inspekterade skadorna.

Enligt TT:s reporter på plats ligger högar med frigolit längs med vägkanten och på vägen. En 14 kilometer lång sträcka har stängts av. Någon prognos för när vägen kan öppna vill Trafikverket inte ge.

– Det är fortfarande vatten kvar. Det börjar att rinna undan, men vi har inte sett hela omfattningen på vilka skador som vägen har fått, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Även en länsväg som går parallellt med E45 har stängts av. Trafiken leds om via E6, vars sträcka förbi Stenungsund nyligen öppnat igen efter att ha varit stängd till följd av ett skred i september förra året.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln