Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Utsläppen från A-traktorer ska granskas

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-08-19 19.20

Utsläppen från A-traktorer tros vara klart högre än från personbilar. Nu ska fordonens miljöpåverkan granskas.

Det finns inga krav på modern avgasrening i A-traktorer. Därför kan utsläppen från en A-traktor bli mycket högre än från en vanlig personbil. Nu ska fordonens miljöpåverkan granskas.

Den reningsutrustning som är ett måste i en personbil kan helt lagligt tas bort om fordonet byggs om till A-traktor. Hur mycket det påverkar utsläppen är dock oklart.

2022 fanns över 50 000 registrerade A-traktorer i Sverige vilket var dubbelt så många jämfört med 2019.

– Det finns väldigt lite kunskap om det här för det har knappt gjorts några mätningar. Eftersom A-traktorerna blir fler är det också extra intressant, säger Nina Svensson som projektleder studien.

En tidigare, icke fullständig studie, kom fram till att utsläppen av partiklar kan vara ettusen gånger högre, och att gasemissionerna som kväveoxid kan vara fem till tio gånger högre.

Även om A-traktorerna antagligen inte utgör ett nationellt miljöproblem på grund av antalet fordon så kan de ha en lokal påverkan, menar Nina Svensson.

– Om det är många A-traktorer på samma ställe och förutsättningarna omkring är dåliga kan det leda till dålig luftkvalitet. Men hur stor den påverkan är får vi se.

Studien ska pågå i två års tid och är ett samarbete mellan Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI och IVL Svenska Miljöinstitutet. Trafikverket finansierar projektet.

Följ ämnen i artikeln