Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Tuff utmaning att välja rätt i fiskdisken

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 2024-08-24 07.03

Hotade bestånd, miljögifter och påverkan på ekosystem – fisken är hårt ansatt. I kostråden uppmanas vi att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan. Men hur gör man?

– Det är jättesvårt att vara konsument just när det gäller fisk, säger Johanna Hållén på Sveriges Konsumenter.

Svenskar äter mindre fisk och skaldjur än Livsmedelsverkets kostråd om två till tre gånger i veckan. Målet är att konsumtionen ska öka. Det är inte oproblematiskt eftersom det i många fall inte går att utöka fisket. Därför är det viktigt hur det görs, menar Irene Blom, rådgivare på Livsmedelsverkets enhet för hållbar livsmedelskonsumtion.

– I stället för att äta lax varje vecka kanske man kan variera med sill eller makrill. De är feta så att man får samma nyttiga fetter, säger hon och utvecklar:

– Att man skiftar från sådana fisk- och skaldjurssorter som har ganska hög klimat- och miljöpåverkan – som vi i dag äter mycket av – till sådana med mindre påverkan.

Svårt för konsumenten

Det är nyttigt att äta fisk – samtidigt finns många aspekter att ta hänsyn till, säger Johanna Hållén, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter.

– Som konsument ska jag hålla koll på att jag och mina barn får tillräckligt med näring och äter bra mat. Samtidigt måste vi se till att vi inte får i oss för mycket farliga ämnen som faktiskt finns i en del fisk och så ska vi tänka på miljöaspekten och fiskbeståndens överlevnad.

Företag måste redovisa skriftligen, till exempel på förpackningen, var fisket skett och med vilka redskap. Hållén anser att handeln har ett stort ansvar att ta in fisk som är miljömärkt och från hållbara bestånd. Därtill bör politiker och beslutsfattare se till att bestånden skyddas och att miljöfarliga ämnen inte släpps ut i haven, framhåller hon.

– Det är inte vi konsumenter som ska ta det ansvaret.

Gult ljus för lax

I dag äter svenskar mest lax och räkor. Men norskodlad lax har gult ljus i WWF:s fiskguide och rekommenderas att ätas bara en till tre gånger per år, till exempel vid högtider.

Sedan ett par år får certifieringar som MSC, ASC och Krav inte längre automatiskt grönt ljus i fiskguiden. Även om fisken är certifierad men har gult eller rött ljus är den inte hållbar, enligt Inger Melander, fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Att äta fisk några gånger i veckan och ta hänsyn till hållbarhet är svårt, menar Melander. Rådet att äta fisk två till tre gånger i veckan är bra, men då behöver även andra aspekter uppfyllas.

– Då måste man se till att fisken inte innehåller gifter och att den kommer från hållbart fiske. Där vi befinner oss nu är det inte nödvändigtvis kompatibelt.

Följ ämnen i artikeln