Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Ukraina: Vill inte behålla erövringarna

TT

Publicerad 2024-08-13 07.08

Evakuerade i regionen Kursk sitter vid tält på ett tillfälligt boendecenter. Bilden togs på måndagen.

Ukraina har ryckt fram över minst 800 kvadratkilometer av ryskt territorium i regionen Kursk, enligt dataanalyser gjorda av ISW.

Landet har dock inget intresse av att behålla det ryska territoriet, uppger det ukrainska utrikesdepartementet.

Det finns inget intresse från ukrainskt håll att ta över den ryska mark där man ryckt fram, uppger en talesperson för det ukrainska utrikesdepartementet.

– Ju snabbare Ryssland går med på en rättvis fred, desto snabbare kommer de ukrainska försvarsstyrkornas räder i Ryssland att upphöra, säger han vid en presskonferens där han kallar den ukrainska offensiven ”absolut legitim”.

”Under vår kontroll”

Tidigare under dagen delade president Volodymyr Zelenskyj en video på plattformen X där Ukrainas arméchef uttalar sig.

– Soldaterna fullgör sina uppgifter. Striderna fortsätter längs hela frontlinjen. Situationen är under vår kontroll, säger arméchefen Oleksander Syrskyj.

Han hävdar i videon att Ukraina kontrollerar 1 000 kvadratkilometer, samtidigt som det från ryskt håll heter att 28 områden i regionen är under ukrainsk kontroll och att 121 000 människor har flytt från Kursk sedan Ukraina inledde sin markoffensiv.

Ryssland uppger på tisdagen att landet har hindrat ukrainska försök till genombrott i regionen.

Evakueringar har även inletts i regionen Belgorod.

Överraskningsoffensiv

Ukraina inledde en överraskningsoffensiv på rysk mark förra veckan och den är av allt att döma den största sedan Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet i februari 2022. Offensiven har nått cirka tre mil in i Ryssland.

Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war, ISW, verkar ukrainska styrkor fortsätta att avancera i Kurskregionen, trots att ryska militärbloggare hävdar motsatsen.

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att offensiven är ett ukrainskt försök att stoppa den ryska offensiven i regionen Donbass och ett försök att skaffa sig ett bättre förhandlingsläge i framtida samtal.

Zelenskyj bekräftade på måndagen i en video på Telegram att ukrainska styrkor opererar i Kurskregionen. Han hyllade soldater och befäl för deras ”ståndaktighet och beslutsamhet”.

ANNONS