Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Polis i skolorna efter Trumps falska utspel

TT-AP

Publicerad 07.52

Mike DeWine talar på en presskonferens på måndagen, där även polis- och skolföreträdare från Springfield deltog.

Bevakningen och säkerheten skärps ytterligare i staden Springfield i Ohio, efter Donald Trumps grundlösa uttalanden om att gästarbetare äter husdjur.

– Vi har flyttat resurser till Springfield. Folk har rätt både känna sig säkra och vara säkra, säger Mike DeWine, delstatens guvernör, som liksom presidentkandidaten Trump är republikan.

I fredags stängdes skolor i staden efter bland annat bombhot. För att undervisningen nu ska fungera ostört ska polis genomsöka lokalerna varje morgon. Nya övervakningskameror har satts upp, och en bombhund ska finnas tillgänglig dygnet runt.

Det var i förra veckans tv-debatt inför USA:s presidentval som Trump spred ett ogrundat rykte om att haitiska arbetare har ätit upp folks katter och hundar.

Guvernör DeWine säger att haitiska migranter har kommit till Springfield eftersom trakten skrek efter arbetare.

– Företagen anställer dem eftersom det behövs arbetskraft, och de (haitierna) behöver jobb, säger han.

– De jobbar hårt. Och det tycker jag att vi ska respektera.

Amerikanska medier har spårat uppgifterna till två kvinnor i Springfield, som låg bakom ett varnande Facebook-inlägg om att haitier tar katter för att äta. Men de har sedan sagt att de bara hört ett rykte via bekantas bekanta.

– Jag vet inte om jag är den mest tillförlitliga källan eftersom jag faktiskt inte känner personen som förlorade katten, säger en av dem till sajten Newsguard.