Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Spred rykte om kattätande haitier: "Inte rasist"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-15 08.37

Museet Heritage Center i Springfield, Ohio – en stad som hamnat i blickfånget på grund av ryktesspridning om migranter.

Migranter äter folks husdjur i Ohio, hävdade Donald Trump och förstärkte ryktesspridningen om haitier i Springfield.

Bakom det grundlösa påståendet i debatten mot Kamala Harris finns en lång kedja av visklek, hörsägen och lögner.

Trumps utspel i förra veckans debatt har fortsatt att prägla den politiska diskussionen i USA. Republikanernas vicepresidentkandidat J D Vance försvarade på söndagen Trumps uttalande i en intervju med CNN :

– De (uppgifterna) är förstahandsuppgifter från väljare. Jag säger att vi formar en berättelse, och menar då att vi förmedlar något som amerikanska medier kan fokusera på, sade Vance utan att kunna hänvisa till några källor.

Vance, som liksom Trump tidigare pekat ut haitiska migranter som skyldiga, förstärkte därmed den ryktesspridning som har en märklig bakgrund.

Sociala medier

Det började med att Springfield-bon Erika Lees granne hade berättat att en bekants katt attackerats av en migrant från Haiti. Lee skrev ett långt inlägg på Facebook för att varna sina vänner.

”En dag kom hon hem från jobbet och så fort hon klev ur bilen tittade hon mot sin grannes hus, där haitier bor, och såg sin katt hänga från en gren, som man skulle hänga upp ett rådjur för slakt, och de skar upp den för att äta”, skrev hon och fortsatte:

”Jag har hört att de också gör så mot hundar och mot ankor och gäss i Snyder Park.”

”Bara exploderade”

Sedan inlägget – som enligt både polis och stadsledning i Springfield helt saknar grund – fått spinn har skolor i staden fått stänga efter bombhot och haitiska migranter känt sig alltmer utsatta.

I dag är Erika Lee ångerfull, rapporterar NBC News. Att inlägget skulle nå hela vägen till Donald Trump och andra topprepublikaner hade hon aldrig kunnat föreställa sig.

– Det bara exploderade, säger 35-åringen och understryker att hon ”inte är rasist”.

– Jag känner med haitierna. Om jag var i deras ställe skulle jag också vara livrädd.

Trump fortsätter

Lees granne Kimberly Newton säger till Newsguard, en sajt som övervakar desinformation online, att hon ”inte har några bevis” för att ryktet hon spred är sant. Hon hörde det från en bekant till en vän, som i sin tur hörde ryktet från ”en källa hon hade”.

– Jag vet inte om jag är den mest tillförlitliga källan eftersom jag faktiskt inte känner personen som förlorade katten, säger Newton.

Trump i sin tur hävdar han att han ska genomföra ”stora deportationer” från Springfield om han blir president igen.

– Vi ska få ut de här människorna, sade presidentkandidaten i fredags till reportrar i Los Angeles.

ANNONS