Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Många svenskar vill att "miljömord" blir ett brott

TT

Publicerad 2024-09-06 15.58

Skövling av regnskog för att göra plats åt plantager är en sak som skulle kunna omfattas av en ekocid-lag. Arkivbild.

Två av tre svenskar tycker att det ska vara brottsligt att allvarligt skada naturen eller klimatet och att ansvariga ska kunna ställas till svars.

Det visar en ny internationell Ipsos-undersökning.

Hela 71 procent av de tillfrågade svenskarna stöder så kallat ekocid (miljömord). Det handlar om kriminalisering av handlingar som godkänts eller tillåtits av ledare och som orsakar utbredd, långvarig eller oåterkallelig miljöskada.

Undersökningen har gjorts i 18 stycken G20-länder och fyra utanför gruppen där sammanlagt 2 000 personer deltagit. Totalt sett anser 72 procent av de tillfrågade att det bör vara straffbart att godkänna eller tillåta åtgärder som orsakar allvarliga skador på naturen och klimatet.

Ekocid betyder storskalig miljöförstöring som leder till omfattande skada på, förstörelse eller förlust av ekosystem eller livsmiljöer. Tanken med en ekocidlag är att göra det möjligt att ställa dem som är högst ansvariga för beslut – till exempel företagsledare – till svars för stora skador som gjorts mot bättre vetande.

Ungefär 76 procent av de tillfrågade svenskarna är extremt, mycket eller ganska oroliga för naturens tillstånd i dag och för det tillstånd som vi kommer att lämna naturen i till kommande generationer. Bland G20-länderna ligger siffran på ungefär 87 procent.

Ekocid erkändes som ett brott i Belgien tidigare i år. Liknande lagar har också antagits i Chile och Frankrike, och lagförslag om ekocid har lagts fram i bland annat Brasilien, Italien, Mexiko, Nederländerna, Peru och Skottland, enligt rapporten.