Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Telegramchefens första ord om anklagelserna

TT TT-AFP

Publicerad 04.17

Arkivbild på Pavel Durov.

Telegrams medgrundare och vd Pavel Durov har varit tyst om gripandet och anklagelserna mot honom – tills nu.

Beskyllningarna är överraskande och missriktade, anser han.

Pavel Durov greps i slutet av augusti på Le Bourget-flygplatsen utanför Paris och släpptes efter fyra dagars polisförhör. Han har anklagats, på preliminära grunder, för att inte ha agerat mot att kriminella använder Telegram för att begå brott.

I ett långt inlägg på den egna meddelandetjänsten, hans första kommentarer sedan gripandet, skriver Durov att det är förvånande att han hålls ansvarig för andras innehåll.

Durov: Fullständigt osant

”Att använda lagar som skrevs före eran med smarta telefoner för att anklaga en vd för brott som begåtts av tredje part på den plattform han ansvarar för är ett missriktat tillvägagångssätt”, skriver han.

Han kommenterar också påståenden som gjorts om att Telegram är ett anarkistiskt paradis som ”fullständigt osanna”.

”Vi tar ner miljontals skadliga inlägg och kanaler varje dag.”

Pavel Durov förnekar franska anklagelser om att Paris inte fått några svar från företaget på sina förfrågningar. Han hävdar att han personligen hjälpt franska myndigheter att etablera en kontakt med Telegram för att ”hantera hotet om terrorism i Frankrike”.

Medger svaghet

Samtidigt medger han att meddelandetjänstens stadigt stigande antal användare – som nu enligt Durov är så många som 950 miljoner världen över – har orsakat växtvärk, vilket enligt vd:n gör det lättare för kriminella att missbruka plattformen.

”Det är därför jag har gjort det till mitt personliga mål att se till att vi förbättrar saker och ting avsevärt vad gäller detta”, skriver han och tillägger att fler detaljer om hur det ska gå till kommer att meddelas framöver.

”Jag hoppas att händelserna i augusti resulterar i att Telegram – och sociala medie-branschen som helhet – blir en säkrare och starkare plats”, skriver Durov.