Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Polisen: Telegram en kontaktförmedling för brott

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-08-31 07.33

Den har beskrivits som ett supermedium för att följa Ukrainakriget. Men också som en tummelplats för gängkriminella, pedofiler och terrorister.

– Det är en kontaktförmedling för grov brottslighet, säger Ted Esplund vid polisen.

I helgen greps Pavel Durov, grundare och vd för plattformen Telegram, på en flygplats utanför Paris. Durov grundade plattformen tillsammans med sin bror i Ryssland 2013.

Den som följer kriget i Ukraina kommer ofta i kontakt med plattformen där politiker, myndigheter och privatpersoner använder plattformen för att rapportera och kommentera utvecklingen.

– Telegram gör en grej av att de inte följer myndighetsbeslut. De vägrar ta bort material, och de vägrar avslöja vem som ligger bakom. Det upplevs lite som en fristad, särskilt i Ryssland, där alla sociala medier är väldigt hårt reglerade, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Combitech.

Gängkriminella rekryterar

Bland användarna finns oppositionella och journalister som verkar i stater med förtryck. Durov själv har målat upp sig som en kämpe för det fria ordet.

– Sådana här anonymiseringstjänster används ju givetvis av kriminella. De har ju samma intresse av att gömma sig från stat och motståndare, säger Ted Esplund, kommissarie vid Nationella operativa avdelningen vid polisen, och fortsätter:

– Telegram är en kanal eller plattform som jag har sett under många år kopplat till narkotika, terrorinnehåll, och sexuella övergrupp mot barn.

Gängkriminella rekryterar ofta helt öppet till ”jobb” i storstäderna.

– Man kan lägga ut att det finns jobb i Malmö som ger 400 000 (kronor), säger han.

Den nyfikne hör sedan av sig via direktmeddelanden. ”Jobbet” kan exempelvis handla om våldsdåd, vapen eller narkotika.

– Sedan fortsätter ju planeringen och den fortsatta uppgörelsen i mer slutna rum.

Inte säkert

Men att Telegram inte samarbetar med olika länders myndigheter är inte samma sak som att informationen på plattformen är säker, enligt Leif Nixon.

– Folk har nån slags uppfattning att Telegram skulle vara hårt krypterat och tekniskt säkert. Men det är det definitivt inte. Normalt går all kommunikation via Telegram i klartext över Telegrams servrar, säger han, och tillägger att plattformen också läcker mycket metadata, som i sig kan vara avslöjande.

– Det finns ju fler tjänster, som tyvärr skulle ge de kriminella bättre säkerhet om de började använda dem.