Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Gåtor omgärdar gripen rysk miljardär

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-08-27 18.42

Förkämpe för yttrandefriheten eller ljusskygg brottsling?

Telegramgrundaren Pavel Durov, ibland kallad Rysslands Elon Musk, beskrivs som ett excentriskt geni med en hisnande förmögenhet. Hans gripande i Frankrike omgärdas av frågetecken – liksom hans liv och relation till makten i Moskva.

En majdag 2012 börjar pappersflygplan regna över S:t Petersburgs huvudgata Nevskij prospekt.

Några våningar upp hänger Pavel Durov, då 28, ut från ett fönster och tittar roat på när en upphetsad folkskara upptäcker att flygplanen är vikta av femtusenrubelsedlar – värda motsvarande runt 500 kronor.

Vid den här tidpunkten är Durov vd för sin första skapelse: VKontakte, en rysk Facebook-kopia som växt rekordsnabbt tack vare sin nästintill komplett avsaknad av reglering och moderering i det auktoritära Ryssland.

Men när makten i Moskva börjar kräva inflytande 2014, i kölvattnet av invasionen av Krim och regimkritiska protester på hemmaplan, säljer grundaren sin andel och flyr hemlandet. Tillsammans med sin äldre bror Nikolaj – enligt ryktet brödraparets sanna geni – grundar han den krypterade meddelandetjänsten Telegram.

Far till 100 barn

Pavel Durov, som sedan i helgen sitter inlåst i ett franskt häkte, framställer sig själv som en förkämpe för yttrandefriheten och individens frihet från staten. Anklagelserna mot honom handlar om just det: det obskyra, brottsliga innehåll som i censurfrihetens namn tillåts på Telegram, däribland övergreppsmaterial på barn, drog- och vapenhandel och uppmaningar till våld och terrorism.

Före gripandet förde Durov – som uppges ha medborgarskap i Frankrike och Förenade arabemiraten, men möjligen även Ryssland samt Saint Kitts och Nevis – en tämligen ljusskygg tillvaro. Det som är känt om hans privatliv målar bilden av en stenrik, excentrisk man: privatflyg, infinitypooler, exotiska resmål. Ständigt klädd i svart lever han ensam och avstår kött, kaffe och alkohol. I juli påstod han sig ha satt över 100 barn till världen via spermadonationer.

Enligt Forbes senaste beräkning har Durov en förmögenhet på omkring 15,5 miljarder dollar.

Träffade Putin?

Sedan gripandet är frågetecknen många. Inte minst är det ett mysterium vad 39-åringen gjorde i Frankrike, när han högst sannolikt visste att han var efterlyst.

Frågor hopar sig också om hans relation till hemlandet. De senaste åren har Telegram på oklara grunder begränsat en rad ryska oppositionskanaler, skriver Politico, vilket lett till spekulationer kring Durovs kopplingar till makten i Kreml. När techmiljardären greps i Paris i lördags hade hans privatjet precis landat från Azerbajdzjan, där Rysslands president Vladimir Putin då befann sig.

Kreml har förnekat att de två skulle ha mötts i Baku.