Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Telegramchef gripen av fransk polis

TT-AFP

Publicerad 2024-08-25 01.14

Pavel Durov, grundare av och chef för meddelandeappen Telegram har gripits i Frankrike. Arkivbild från 2017.

Meddelandeappen Telegrams grundare och chef, den fransk-ryske miljardären Pavel Durov, har gripits utanför Paris.

Han anklagas för att inte agera mot att kriminella använder hans skapelse för att begå brott.

Durov har, enligt källor inom den franska polisen, gripits som del i en utredning som leds av Ofmin, en del av det franska rättsväsendet som arbetar mot exploatering, våld och övergrepp mot barn och unga. Appen anses underlätta för kriminella generellt genom brist på moderering, hantering av kryptovaluta och bristande vilja att samarbeta med myndigheter.

Han kommer att fortsatt hållas frihetsberövad i väntan på rättegång.

Populär bland kriminella

Appen är ”en bikupa för kriminellt innehåll”, enligt den franska tv-kanalen TF1.

– Sedan många år är det plattform nummer ett för den kriminella brottsligheten, säger en utredare.

Telegram är en snabb, krypterad och mycket populär app för att skicka meddelanden, bilder och klipp. Den används till exempel mycket av båda sidor i kriget mellan Ryssland och Ukraina, men också av drogsäljare och andra kriminella i de nordiska länderna.

Nyligen sade den danske justitieministern Peter Hummelgaard att just Telegram sticker i ögonen som en plattform där den organiserade brottsligheten rekryterar unga till våldsuppdrag.

Durov har tidigare hållit sig borta från Frankrike, i vetskap om risken för att gripas där. En efterlysning och en order om att gripa honom om han visar sig på fransk mark fanns utfärdad av Ofin, enligt TF1.

Många brottsmisstankar

Duvrov misstänks för en rad brott såsom bedrägeri, narkotikahandel, nätmobbning, organiserad brottslighet och främjande av terrorism, enligt en person med insyn i utredningen.

Ändå landade hans privatjet på flygplatsen Le Bourget, efter en flygning från Azerbajdzjan. Med honom fanns hans livvakt och en assistent. De skulle äta middag i Paris, enligt uppgifter till Le Figaro.

Rysslands ambassad i Paris anklagar Frankrike för att ”vägra samarbeta”.

”Vi bad omedelbart franska myndigheter att förklara skälet för gripandet och krävde att hans rättigheter ska skyddas och att konsulärt tillträde skulle beviljas”, skriver ambassaden i ett uttalande, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

”Hittills har den franska sidan vägrat att samarbeta i denna fråga.”

Telegram säger i ett uttalande att dess chef inte har något att dölja, och att meddelandetjänsten följer EU:s lagstiftning.

Pavel Durov lämnade Ryssland 2014 och har numera sin bas i Dubai. Det var också där han sjösatte Telegram.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln