Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Albert, Albertina

Telegramchef fortsatt frihetsberövad i Frankrike

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-26 17.35

Telegrams grundare Pavel Durov. Arkivbild.

Gripandet av Telegramgrundaren Pavel Durov väcker ilska i Moskva.

Paris försvarar åtgärden och understryker att den inte är politiskt motiverad.

Franska myndigheter förlängde sent på måndagen frihetsberövandet av Durov.

Den fransk-ryske miljardären Pavel Durov greps när han anlände med flyg till Le Boguet-flygplatsen utanför Paris sent på lördagen. Han anklagas i den franska brottsutredningen för att inte ha agerat mot att kriminella använder hans skapelse för att begå brott.

Telegram används dessutom ofta av både av Moskva och Kiev i halvofficiella meddelanden som rör det ryska invasionskriget i Ukraina.

Saknar förklaring

Den ryske presidenten Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov sade på måndagen att Kreml ”inte exakt vet vad Durov anklagas för” och att man inte fått några officiella förklaringar från Paris om gripandet.

Men regeringskällor i Moskva anklagar samtidigt Frankrike för att försöka strypa yttrandefriheten och att gripandet är politiskt motiverat.

Frankrikes president Emmanuel Macron poängterade på måndagen att gripandet var en del av en pågående rättslig utredning.

”Det är upp till domarna att bedöma fallet”, skrev Macron på plattformen X.

Åklagare förlänger

Durov har, enligt källor inom den franska polisen, gripits i en utredning som leds av Ofmin, en del av det franska rättsväsendet som arbetar mot exploatering, våld och övergrepp mot barn och unga.

En åklagare i Paris valde sent på måndagen att förlänga frihetsberövandet av Durov.

Appen anses underlätta för kriminella generellt genom brist på moderering, hantering av kryptovaluta och bristande vilja att samarbeta med myndigheter.

Pavel Durov lämnade Ryssland 2014 och har sin bas i Dubai. Telegram säger i ett uttalande att Durov inte har något brottsligt att dölja.