Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

Stormen Sven drog in med full kraft

Uppdaterad 2013-12-07 | Publicerad 2013-12-06

Flera vägar runt om i landet har drabbats av halka - i Jönköpings län har ett 20-tal olyckor inträffat.

Och i västra Skåne har havet börjat söka sig in mot land.

Under dagen rör sig stormen Sven österut och det väntas blir blåsigt och snöigt i de östra delarna.

– Det är egentligen först på söndag som det är lugna vindar igen över hela landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

I Skåne och Halland väntas vindarna hålla i sig under dagen. Där har SMHI utfärdat klass 2-varning.

– I stora delarna av landet är det snöfall i östra Svealand är det regn, men det kommer att övergå i snö även där. Det är fortsatt blåsigt även kring västkusten och sydkusten. Men att efterhand ska vinden tillta in över land, framåt eftermiddagen kommer det att vara rätt så besvärligt i de östra delarna av Götaland och Svealand med snöigt och blåsigt väder, säger Sandra Andersson, på morgonen.

Flera decimeter snö

Stormen väntas bedarra något i söder framåt natten.

– Fram på lördag kan man nog börja känna att det är lite vindsvagare, även om det kan vara blåsigt på sina håll. Det är egentligen först på söndag som det är lugna vindar igen över hela landet, säger Sandra Andersson.

I Värmland, Dalarna, Gävleborg har det under natten fallit flera decimeter snö och snöfallet väntas fortsätta under dagen. Framåt förmiddagen rör sig snöfallet österut och kring eftermiddagen varnas det för snöfall och drivbildning vid Upplands- och Roslagskusten. Där väntas också vindarna att tillta under eftermiddagen.

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för kraftiga vindar för  Halland, Skåne och Öland. För Värmland, Dalarna utom fjällen och Gävleborg samt Upplandskusten och Roslagskusten för snöfall som kan ge kraftig drivbildning.

40 000 utan el

Stormen Sven har också lett till strömavbrott för flera elkunder. På morgonen var över 20 000 elkunder hos Eon, Vattenfall och Fortum saknar ström. Flest kunder är anslutna till Eon. Men på grund av det rådande vädret har bolaget svårt att sätta en prognos på när strömmen kan vara tillbaka.

– Med anledning av att det fortfarande blåser uppemot orkanstyrka i byarna kommer vi inte kunna åka ut till alla. Vi får välja utifrån säkerhetsprioritering. Och inte heller kan vi på grund av vindarna gå upp med våra helikoptrar som besiktar ledningsgatorna. Det gör att prognosarbetet försenas, säger Jakob Holmström, kommunikationschef Eon distribution.

Bolaget tror att många av kunderna kommer att vara strömlösa fram till i morgon. För att underlätta för de drabbade kommer bolaget att inrätta lokalkontor där elkunderna i de värst drabbade områdena, Skåne och Blekinge, kan komma och få ladda telefoner och få filtar och varmt vatten.

Höga vattenstånd

Havet söker sig upp över land i Skåne. Hela kustremsan från Malmö till Barsebäck har mycket höga vattenflöden, uppger Räddningstjänsten Syd för TT.

– Det är framförallt i Malmö där vattnet ligget 120 centimeter över medelvattenståndet, och i Helsingborg där det är 140 centimeter över normalt, säger Johan Ekermann, beredskapsdirektör hos länsstyrelsen i Skåne till TT.

Nu hotas flera byggnader av översvämning.

– Bekymret just nu är vattenflöden längs kusten i Malmö, Lomma och Kävlinge. Man är oroliga för en del fastigheter, man förväntar sig att vattnet ska stiga ytterligare under dagen, säger Torbjörn Krokström, inre befäl Räddningstjänsten Syd till Aftonbladet.

Räddningstjänsten räknar med att vattnet fortsätter att tränga upp på land så länge det blåser.

”Kör inte bil”

I stora delar av landet är det besvärliga förhållanden på vägarna, särskilt i södra Sverige. På myndighetssajten Krisinformation.se avråds allmänheten i södra Sverige att ge sig ut på vägarna då detta kan medföra fara.

För den som måste ut på vägarna uppmanas vara extra vaksamma och anpassa hastigheten efter väglaget.

Under natten har ett flertal trafikolyckor inträffat på grund av stormen. I Jönköpings län har drygt tio olyckor inträffat, inga personer uppges vara skadade.

Inställda tåg och flyg

SJ: s snabbtåg på sträckan Stockholm-Malmö-Köpenhamn kommer att stå stilla fram till klockan 12.00 i dag på grund av stormen Sven. Under gårdagen stängde Öresundsbron för trafik, den öppnade igen på morgonen, men vindkänsliga fordon bör undvika att köra över. bron. Älvsborgsbron i Göteborg stängde vid 19-tiden igår men ett körfält i varje riktning öppnades tidigt på fredagsmorgonen.

I Skåne är det stopp i tågtrafiken på eftermiddagen och den kommer återupptas först under lördagen. Men tågtrafiken över Öresundsbron mellan Malmö och Köpenhamn kör som vanligt, skriver Skånetrafiken.

Sedan i går eftermiddag har 13 avgångar och elva ankomster ställts in på Landvetter flygplats, uppger Swedavias presstjänst. I nuläget är det inga problem på Landvetter.

Vid Malmö flygplats handlar det om 17 avgångar och 17 ankomster som inte blev av under samma tid.

– Det är framför allt Göteborg och Malmö som har blivit påverkade, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia till TT.

Resenärer uppmanas att kontrollera sina avgångar med flygbolaget eller researrangören.

I Hudiksvall har all stadsbusstrafik ställts in på grund av snön, skriver Hela Hälsingland på nätet. I Dalarna har snöfallet i kombination med de hårda vindarna gjort att väglaget är dåligt på de flesta vägarna i Dalarna, skriver dt.se.

På grund av en nedriven kontaktledning står tågen mellan Malmö och Lund stilla. På banan står ett SJ:s snabbtåg mot Stockholm. Vad som har orsakat den nedrivna ledningen är inte känt. Resenärer hänvisas till tågersättande buss. Skånetrafikens Öresundståg omleds via Lommabanan.
 

Lastbilar fastnade

I Västsverige ramlade flera träd över vägar som skapade trafikhinder, larmcentralen tog emot över 60 samtal om nedblåsta träd. Under natten inträffade ett tiotal olyckor, men ingen med allvarliga personskador. Och tidigt på morgonen skapade halkan problem. Tre lastbilar som skulle uppför en backe på riksväg 40 vid Ulricehamn. Lastbilarna fastnade på tvären och blockerar körfälten. Trafiken var avstängd i båda riktningar, men trafiken släpptes på igen vid 10-tiden. Även polisen i Gävleborg har fått många samtal om trafikhinder.

Under natten och förmiddagen har hittills ett 25-tal olyckor inträffat i Jönköpings län. Främst handlar det om trafikolyckor på grund av halka. I några fall har bilar kört in i nedfallna träd.

I Skåne har de under natten fått flera larm om bilar som krockat med nedblåsta träd och grenar, men de har inga allvarliga personskador inrapporterade. Under morgonen kvarstår problemen med framkomligheten på flera vägar.

– Det mesta är nog nedfallna träd som blockerar mindre vägar, säger Calle Persson vakthavande befäl vid Skånepolisen.