Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

21-åringens egna ord om mordnatten

Publicerad 2013-11-20

umeå. 21-åringen har berättat för polisen om vad han gjorde natten mot den 20 juli och hur det gick till när han sköt ihjäl den 22-åriga kvinnan tidigt på morgonen.

Här är hans egna ord:

Natt mot 20 juli: 21-åringen kommer hem från krogen Allstar.
Han berättar i förhör att han dricker en grogg, rom och cola, sedan tar han sin bil och åker ut till en by utanför Umeå och hämtar ett gevär med kikarsikte i kaliber .22 hos en person han känner.
Klockan 05.25: Stannar på en bensinstation och tankar innan han fortsätter färden för att hämta geväret.
Efter att ha hämtat vapnet åker 21-åringen mot Umeå igen. Framme i Ersboda parkerar han och lämnar bilen med geväret på axeln.
Han tar sikte på en villa och ett fönster och skjuter ett skott. Han uppger i förhör att han blev överraskad att det bara blev ett hål i rutan och att inte hela fönstret gick sönder.
21-åringen kör tillbaka mot sin bostad i området Haga. Han parkerar och går mot centralstationen beväpnad med geväret.
Han uppger i förhör att han har tänkt att skjuta på någon stolpe, skylt eller ytterligare ett fönster.
Framme på Bangatan ser han den unga kvinnan alldeles intill perrongen och avlossar ett skott mot henne. Han kan i förhör inte förklara varför han skjuter mot henne men uppger att han är säker på att han träffat henne då han hör hur hon skriker.
Klockan 06.36: Polisen larmas om skottlossningen på centralstationen.
21-åringen berättar att han efter skottet hoppar över två staket och springer från platsen. Han lämnar geväret men går sedan tillbaka för att se vad som hänt. Han ser inte kvinnan på platsen där han sköt henne, därför går han ner i tunneln under stationen.
När han kommer upp på andra sidan ser han hur kvinnan blir lagd på en bår. Polisen har då också anlänt till platsen.
Den misstänkte lämnar då stationen och går hem igen. Han sätter sig utanför sitt hus.
Klockan 06.52: En polis som deltar i insatsen efter skottlossningen ser hur 21-åringen sitter utanför sitt hus och hör honom som vittne. 21-åringen berättar då att han bara suttit hemma och spelat datorspel sedan han kom hem från krogen.
Efter att han pratat med polisen somnar 21-åringen utanför sin bostad.