Ny kapning utanför Somalia

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-14

I ännu ett överfall på sjöfarten utanför Somalia kapade pirater på tisdagen ett fartyg benämnt MV Irene E.M, rapporterade den regionala sjöfartsorganisationen East African Seafarers' Assistance Programme (SAP) i Kenya.

Inga närmare uppgifter om fartyget förelåg omedelbart. Det är oklart under vilken flagg fartyget går men Reuters rapporterar att det tros gå under Saint Vincent-flagg.

– Jag kan bekräfta att ett fartyg har blivit angripet, men vi har inte fått kontakt med det, säger Noel Choong som är chef vid Pirate Reporting Centre i Kuala Lumpur till tidningen VG.

Han uppger att fartyget MV Irene E. M. ska ha 21 personer ombord.

Ligorna härjar

Sjöröveri är en lukrativ verksamhet i det anarkistiska Somalia, som har saknat centralregering sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades 1991.

Havsligor har härjat på de viktiga sjöfartsrutterna i Indiska oceanen och Adenbukten, kapat mängder med fartyg och lagt beslag på miljontals dollar i lösesummor.

250 gisslan

För närvarande hålls minst 250 människor från olika länder som gisslan av pirater i området.

I söndags dödades tre pirater och en togs till fånga när amerikanska styrkor under dramatiska former fritog sjökaptenen Richard Phillips. Han hade då hållits som gisslan i fem dygn på en livbåt från hans fartyg, det danskägda Maersk Alabama.

ANNONS