Kan stoppas – av åskvädret

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-24

Christer Fuglesangs andra rymdfärd hotas

CAPE CANAVERAL. Det pekar uppåt, Christer Fuglesang.

I natt gav Nasa grönt ljus för nedräkningen.

Nu kan bara lokala åskväder ödelägga svenskens chans att

tidigt i morgon bitti komma ut i rymden för andra gången.

Vi var många som höll andan när rymdexpeditionens chef, Mike Moss, sent i går kväll svensk tid berättade att rymdfärjan Discovery drabbats av elfel.

Men han lugnade oss lika snabbt när han från podiet inne i briefingrummet på Cape Canaveral försäkrade att felet tacklats på ett sätt som inte ska äventyra uppdraget.

Tvittrar om vädret

I stället är det åska som kan sätta käppar i hjulet för den jättelika apparat som 01.36 i morgon bitti, lokal tid, ska skicka upp Fuglesang och hans kollegor till den internationella rymdstationen ISS.

Meteorologer varnar för att åskvädret kan dra in över södra Florida just när Discovery ska tankas.

Samtidigt är det läskigt att samma myndighet som fått iväg en raket till mars, och nu har astronauternas liv i sina händer, har ett datasystem som verkar haverera vid minsta tryck.

När vi reportrar i förrgår frågade efter våra pressackrediteringar fick vi

beskedet att datasystemet kraschat.

Tripperkollar alla

Och när vi i söndags morse anlände till kontorsbyggnaden vid Kennedy visitor center fick vi beskedet att vår information fanns i datorn, men att brandväggen gjorde det omöjligt att komma åt den.

Nasa skyllde på Homeland security, den myndighet som efter terrorattackerna 2001 kollar, dubbelkollar och sedan trippelkollar alla utländska medborgare. Och Homelands representanter skyllde, som sagt, på tekniken.

Hade det inte varit för Esa, European space agency, hade vi säkert stått där än. I nuläget kan bara vädret ställa till problem, sa Moss.

Och, borde han ha tillagt,

datorerna.

ANNONS