Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Åklagaren: Styvpappan dödade 12-åringen för att kunna våldta kamraten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-31

27-åringen hävdar att han inte minns något

Iförd stor luvtröja och eskorterad av fyra häktesvakter ställdes den 27-åriga man som mördat sin styvdotter och våldtagit hennes kamrat inför rätta i dag.

27-åringen hävdar att han inte minns något från kvällen, men åklagaren i sin tur hävdar att han visste vad han gjorde.

Den 12-åriga flickan knivskars till döds.

Klockan 10.15 på torsdagsförmiddagen inleddes rättegången mot den 27-årige man som misstänks ha mördat sin tolvåriga styvdotter och knivskurit och våldtagit hennes 13-åriga kamrat i en lägenhet i Västerhaninge i maj. När polisen kom till lägenheten var mannen helt nedblodad och uppträdde förvirrat. I sovrummet låg hans tolvåriga styvdotter ihjälhuggen. Hennes trettonåriga kamrat hade blivit våldtagen och knivhuggen, men lyckades fly från lägenheten och larma polisen från en bensinmack.

"Visste vad han gjorde"

Aftonbladets reporter på plats i Stockholms tingsrätt rapporterar:

- Åklagaren går på linjen att styvpappan visste vad han gjorde. Hans strategi var att först döda den tolvåriga styvdottern för att sedan kunna våldta hennes trettonåriga kamrat, säger Karin Östman, reporter på Aftonbladet.

Styvpappan, som bär vit luvtröja, svarta byxor och vita skor, har hittills inte sagt någonting. Via sin advokat Bo Hegestam säger han att han varken förnekar eller erkänner brott eftersom han har minnesluckor från den aktuella kvällen.

Videoförhör spelas upp

- Fyra polisen och fyra häktesvakter finns på plats i rättssalen för att vakta honom, säger Karin Östman.

Via sitt juridiska ombud kräver den trettonåriga flickan ett skadestånd på 550 000 kronor.

Efter pausen redovisade åklagaren teknisk bevisning för rätten och efter lunch spelades ett videoförhör med den trettonåriga flickan upp. Detta skedde inför lyckta dörrar.

Vid 16.30 började förhöret med 27-åringen. Även det skedde till vissa delar bakom stängda dörrar.

Alkoholproblem sedan tonåren

Vid de delar press fick närvara talades bland annat om mannens grava alkoholproblem. Det framkom bland annat att han till och från gått på antabus sedan 15-årsåldern.

27-åringen verkade under förhören oengagerad och hans tal var släpigt, kanske som en följd av de mediciner han äter.

– Han hävdar att han inte minns något från händelserna. Han säger att det mycket väl kan ha gått till så som det sagts, men hävdar att han varken kan bekräfta eller förneka, säger Karin Östman.

Förklaringen till dådet tror åklagaren ligger i 27-åringens empatistörning. Han har konstaterats ha personlighetsstörningar med narcissistiska drag och borderline-störning. Dessutom har han injicerat testosteron och druckit alkohol.

Tidigare artiklar:

Anna Lindström, Patrik Andersson, Lars Nylander