Första gubbarna – till rekordpris

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10

Odlaren Lars Jacobsen: Jag är jättenöjd

Nu har årets första svenska jordgubbar skördats.

Och det blev ett rekordpris: 115 kronor per 250 gram.

– Jag är jättenöjd, säger odlaren Lars Jacobsen.

Lars Jakobsen i Hjälmshult starx norr om Helsingborg visar upp årets första skörd av jordgubbar. 100 250-gramslådor stor blev den. Kilopris: 460 kronor.

Han har odlat fram årets första jordgubbar i växthus i Hjälmshult cirka en mil utanför Helsingborg.

De 88 första askarna såldes enligt Svenska odlarlaget till rekordpris till en butik i stadsdelen Östermalm i Stockholm.

– Vi skördade någon dag tidigare än normalt. Det normala är runt den 15 april, säger Lars Jacobsen.

Christer Nilsson, inköpare och försäljningsansvarig vid Svenska odlarlaget, smakade av det första partiet:

–  De hade rätt sötma. Det var en njutning att äta dem i år. Vi stod ute i solskenet och avnjöt dem, säger Nilsson.

Enligt Lars Jacobsen är temperaturen en viktig faktor vid jordgubbsodlingen.

– Jag försöker ha en dygnsmedeltemperatur mellan 13 och 16 grader. Om den är lägre tar det för lång tid, om den är högre blir jordgubbarna för små, säger Lars Jacobsen.

ANNONS