Första gubbarna – till rekordpris
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-10
Odlaren Lars Jacobsen: Jag är jättenöjd
Nu har årets första svenska jordgubbar skördats.
Och det blev ett rekordpris: 115 kronor per 250 gram.
– Jag är jättenöjd, säger odlaren Lars Jacobsen.
Han har odlat fram årets första jordgubbar i växthus i Hjälmshult cirka en mil utanför Helsingborg.
De 88 första askarna såldes enligt Svenska odlarlaget till rekordpris till en butik i stadsdelen Östermalm i Stockholm.
– Vi skördade någon dag tidigare än normalt. Det normala är runt den 15 april, säger Lars Jacobsen.
Christer Nilsson, inköpare och försäljningsansvarig vid Svenska odlarlaget, smakade av det första partiet:
– De hade rätt sötma. Det var en njutning att äta dem i år. Vi stod ute i solskenet och avnjöt dem, säger Nilsson.
Enligt Lars Jacobsen är temperaturen en viktig faktor vid jordgubbsodlingen.
– Jag försöker ha en dygnsmedeltemperatur mellan 13 och 16 grader. Om den är lägre tar det för lång tid, om den är högre blir jordgubbarna för små, säger Lars Jacobsen.