Så ger läkarna dödsbesked

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-19

”Det sker oftast i form av något team med kurator eller psykolog”

Ibland kallas en kurator eller psykolog in.

I andra fall kan det vara läkaren själv som ger besked om att anhöriga avlidit.

– I många såna här fall är det en allmän medmänsklighet man ska vara utrustad med, säger Patrik Rossi, överläkare vid centralintensiven på Karolinska sjukhuset.

Mamman som skadades svårt när hon och hennes två små barn attackerades i Arboga fördes efter dådet nedsövd till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Orsaken till att man hålls nedsövd kan vara flera. Det kan vara att man ska göra upprepade ingrepp eller förflyttningar, säger Patrik Rossi.

– Eller så kan det vara skador i huvudet som gör att man kan behöva hålla personen nedsövd en längre tid, därför att man vill ha kontroll över svullnaden i huvudet som utvecklar sig under de närmsta 5-7 dagarna efter skadan, säger han.

Sömnmedel

Läkarna kan sedan välja att avbryta nedsövningen.

– När man bedömer att det är lämpligt att väcka personen avbryter man tillförseln av kortverkande sömnmedel, och då vaknar man inom ett till två dygn, eller några timmar i vissa fall, säger Patrik Rossi.

Hur uppvaknandet går till är olika från fall till fall.

–  Det är väldigt beroende på vilka skador patienten har. Har man svåra skador i hjärnan är man kanske inte kommunikabel när man vaknar, säger Patrik Rossi.

– Man tittar på patientens neurologiska status, om patienten kan röra på sig, tala. Det kan börja med att man till exempel får frågan vem man är eller var man är, säger han.

”Medmänsklighet”

Besked om att nära anhöriga gått bort kan ges på olika sätt.

– Det sker oftast med något team med kurator eller psykolog. Men det är inte alltid en psykolog behöver vara med. I många såna här fall är det en allmän medmänsklighet man ska vara utrustad med. Om det finns anhöriga kan de vara införstådda och delaktiga i processen, säger Patrik Rossi.

– Men det är direkt olämpligt att låta polisen informera om en sån här sak, säger han.

Vem avgör när en skadad person kan genomgå förhör med polisen?

– Det beslutar vi om. Dels måste patienten vara kommunikabel, sen gör man en bedömning av patientens tillstånd.

– Det är en svår och komplicerad process som är svår att beskriva, men hänsyn och respekt för patienten är det som går före i de här situationerna. Självklart tar man hänsyn till polisens önskemål, men det måste ändå ske med avvägning mot patientens väl och ve, säger Patrik Rossi.