Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

SD öppnar för livstid för 15-åriga mördare

Peter Wallberg/TT

Publicerad 05.45

Adam Marttinen (SD), ledamot för Sverigedemokraterna i riksdagens justitieutskott. Arkivbild.

SD vill se utegångsförbud, preventiv inlåsning, disciplinträning och uppfostringsanstalter för gängkriminella.

Mördare som fyllt 15 år föreslås kunna dömas till livstid.

Sverigedemokraterna (SD) har lämnat in en riksdagsmotion om särlagstiftning mot gängkriminella.

Vilka som ska stämplas som ”gängkriminella” behöver först utredas, uppger Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet.

Polisen har bedömt att det finns 14 000 aktiva i kriminella nätverk. Men enligt Marttinen är det inte tillräckligt rättssäkert att bara utgå från polisens lista.

– Då behöver man kanske ringa in dem ännu mer kring att man måste begått ett visst antal brott och befinna sig i en viss miljö, säger han.

43 förslag

I motionen föreslås 43 åtgärder. Bland annat utegångsförbud kvällstid, obligatorisk fotboja och möjlighet för polisen att låsa in gängkriminella i förebyggande syfte. Fängelsestandarden föreslås vara lägsta möjliga.

I motionen föreslås också näringsförbud, utökad kontoövervakning, förbud att ta ut kontanter utomlands, föreningsförbud och förbud att arbeta i samhällskänsliga yrken och i politiska partier.

Gängkriminellas egendom bör, enligt SD, kunna beslagtas på plats om de inte har haft en taxerad inkomst och inte skäligen kan bevisa att de fått egendomen laglig.

Tanken är att särlagstiftningen ska göra det så svårt och outhärdligt att vara gängkriminell att de själva söker sig till exitprogram. De programmen ska, enligt SD, vara mycket hårda och krävande, och bland annat innehålla obligatorisk disciplinträning.

Även närstående

För unga gängkriminella som fyllt 15 år föreslås att de flyttas från skola till uppfostringsanstalt där ”militärdisciplin” råder och dagarna ägnas åt arbete. Gängkriminella under 15 år ska flyttas till pliktskolor med ”hård disciplin”.

Enligt motionen bör domstolarna i de grövsta fallen av gängkriminalitet, som till exempel där en pojke mördade flera personer, ha möjligheten att döma 15-åringar till livstids fängelse.

SD vill även att åtgärder ska riktas mot närstående till gängkriminella. Till exempel förbud även för dem att arbeta inom samhällskänsliga yrken. Det föreslås även att fingeravtryck ska tas på närstående och krav för hemlig avlyssning av dem sänkas. Att vara närstående till en gängkriminell ska dessutom väga tungt i bedömning av bristande levnadssätt i migrationsärenden.

Följ ämnen i artikeln