Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Åkesson: S-lotterna är ett slags bedrägeri

TT

Publicerad 2024-10-02 21.28

Jimmie Åkesson (SD) och Magdalena Andersson (S) debatterade på onsdagen i SVT:s Aktuellt. Arkivbild.

Hur långt sträcker sig det egna ansvaret för svenskar som rest till Libanon?

Tar Socialdemokraterna sitt ansvar för lotteriskandalen?

Det var några av frågorna som debatterades i onsdagens debatt i SVT mellan Jimmie Åkesson (SD) och Magdalena Andersson (S). S-ledaren pressades av Åkesson när det gäller Dagens Nyheters avslöjande om S-ägda Kombispels lottförsäljning.

– Vi vill åt den här typen av bedrägerier som jag tycker S ägnar sig åt när man säljer lotter till människor som inte vet vad det är de köper, sade Åkesson, som är emot partilotterier.

Enligt Andersson har S vidtagit nödvändiga åtgärder efter det att oegentligheterna avslöjats. Bland annat sades avtalet med telemarketingbolaget upp och vd:n avgick på dagen.

– Nu har vi givit den nya styrelseordföranden och vd:n i uppdrag att göra rent hus och säkerställa att vår verksamhet sköts i enlighet med de värderingar som vår rörelse bygger på, sade hon.

”Individens ansvar”

En fråga som de båda partiledarna däremot var närmare varandra var svenskarna som befinner sig i Libanon.

Det är bra att regeringen understrukit individens eget ansvar gällande resor till Libanon, ansåg Andersson.

– Men jag kan konstatera att många länder hjälpt sina medborgare hem. Ukraina till exempel – ett land i krig – har hjälpt sina medborgare hem. Då är det väl rimligt att Sverige ser till att i alla fall de barn som är svenska medborgare får möjlighet att återvända till Sverige, och inte se på när svenska barn nu riskerar att dödas i Libanon.

Det är dock inte enbart upp till staten, enligt Jimmie Åkesson.

– Man kan faktiskt fortfarande lämna landet självmant, det är inte nödvändigtvis så att man behöver hjälp med att göra det, man har ett eget ansvar, svarade han.

Motstridiga åsikter

Även om regeringens budget, där bland annat 27 miljarder kronor går till att finansiera lägre skatter, hade partiledarna motstridiga åsikter.

– Det som sker är att Jimmie Åkesson och SD placerar sig allra längst till höger i den ekonomiska politiken. Jimmie Åkessons projekt att framställa SD som det bästa partiet för vanliga löntagare, det visar sig inte stämma när man väl kom till makten, sade Magdalena Andersson.

SD-ledaren framhöll dock att budgeten gynnar alla.

– Alla som arbetar får sänkt skatt, helt vanliga människor med helt vanliga inkomster, det tycker jag är bra politik, sade Åkesson.

– Det här är bra prioriteringar. Vi behöver en budget som fokuserar på tillväxt och få fart på svensk ekonomi.

Följ ämnen i artikeln