Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Ministern om S-lotter: "Fyllda av sina miljoner"

Niklas Svahn/TT, Anja Haglund/TT

Uppdaterad 15.02 | Publicerad 13.13

Moderaterna har begärt en särskild riksdagsdebatt om förtroendeskadlig partifinansiering. Niklas Wykman (M) och Lena Hallengren (S) i talarstolen.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) riktar skarp kritik mot Socialdemokraternas lotteriförsäljning i en särskild debatt i riksdagen.

– Lena Hallengren verkar så fylld av de miljoner som trillar in i hennes partikassa att hon inte kan se den förtvivlan som finns hos många äldre, säger han.

Den blev stundtals mycket het debatt där ord som ”bluff- och bågverksamhet”, ”lögn” och ”hyckleri” kom flygande.

– Det vi har sett och det som har rapporterats de senaste veckorna om en mycket utstuderad och aggressiv försäljning av lotter till äldre personer, det väcker frågan om det är så svensk demokrati ska finansieras, säger Niklas Wykman.

Han riktar sig till Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson och frågar om S kommer att betala tillbaka pengar till äldre som kan ha känt sig lurade. Wykman beskriver det också som att S skapat en gräddfil åt sig i lagstiftningen.

– Det är ett rimligt krav att man kliver fram, svarar och tar ansvar.

”Hör inte hemma”

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren medger att de uppgifter som framkommit i medier om bolaget Kombispel är allvarliga. Oetiska försäljningsmetoder är inget som partiet står bakom eller ska förekomma, säger hon.

– Men statsrådet måste ju ha bott under en sten om han inte märkt att mitt parti snabbt fattade beslut om en rad kraftfulla åtgärder, fortsätter Hallengren.

Hon framhåller att avtalet med telemarketingbolaget sades upp, att vd:n entledigades och att hela styrelsen fått lämna.

– Vi gör vårt för att rätta till det som blivit fel.

Hon slår också tillbaka mot att S skulle ha ”riggat” lagstiftningen. Undantagen i lagen gäller för allmännyttiga syften, och därmed även sådant som idrottsverksamhet och nykterhetsrörelsen, säger hon.

– Det har inte funnits några undantag för lotterier kopplade till S – en lögn som jag hör att statsrådet jobbar hårt för att fortsätta sprida.

Gås eller struts

Christian Carlsson (KD) undrade varför S över huvud taget ska fortsätta med lotteriverksamhet och om Lena Hallengren är ”en gås, där allt bara rinner av?”.

– Jag vet inte om Christian Carlsson är en struts och har stoppat huvudet i sanden i hela den här debatten. Jag har sagt två gånger att vi kommer inte fortsätta med telemarketingförsäljning, kontrade Hallengren.

Nu finns en utredning på regeringens bord om att antingen beskatta eller helt förbjuda partipolitiska lotterier.

– Utredningens förslag förhandlas fortfarande men om politiken ska lyssna på väljarna så är det förbud mot partipolitiska lotterier som gäller, säger Sverigedemokraternas Tobias Andersson.