Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nedlagd Jomshof-förundersökning överklagas

TT

Uppdaterad 15.54 | Publicerad 15.33

Richard Jomshof (SD). Arkivbild.

Beslutet om att lägga ned förundersökningen gällande hets mot folkgrupp mot Richard Jomshof (SD) har överklagats, rapporterar SVT.

I maj i år delade Jomshof vidare två bilder på X, tidigare Twitter, vilket ledde till misstankar om hets mot folkgrupp. Särskilda åklagarkammaren har utrett misstankarna efter en anmälan från Näthatsgranskaren men lade i förra veckan ned förundersökningen efter beslut från chefsåklagare Joakim Zander.

Nu har Näthatsgranskaren överklagat beslutet att förundersökningen läggs ned, rapporterar SVT. Ärendet har därmed hamnat hos en särskild avdelning hos Åklagarmyndigheten som hanterar åklagares beslut.

– Utvecklingscentrum är som en andra rättslig nivå inom vår myndighet, som hovrätten. Här finns överåklagare som kan ompröva och till och med ändra beslut som en annan åklagare har fattat, säger Emelie Källfelt, senior åklagare på utvecklingscentrum, till SVT.

I samband med förundersökningen tog Richard Jomshof en paus från uppdraget som ordförande för justitieutskottet. Efter förra veckans besked från åklagare om att förundersökningen lades ner återgick han till posten.