Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Rapport: Afrikanska migranter värvas till Gaza

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-15 10.54

Israeliska soldater i södra Gazaremsan på fredagen.

Afrikanska asylsökande i Israel lockas att strida i Gaza mot löften om permanenta uppehållstillstånd, rapporterar tidningen Haaretz.

Det pågår en organiserad kampanj för att rekrytera afrikanska migranter i Israel till kriget i Gaza, uppger flera källor inom försvaret till israeliska Haaretz.

Flera asylsökande bekräftar saken. En man, av Haaretz kallad ”A”, som kom till Israel som 16-åring berättar att han blev uppringd under krigets första månader.

– De berättade att de letade efter ”speciella” människor till armén. De sade att det handlade om ett krig på liv och död för Israel, säger han.

När ”A” tvekade blev han övertalad med löften om två veckors träning, bra lön – och permanent uppehållstillstånd i Israel.

Runt 30 000 afrikanska asylsökare befinner sig i Israel, merparten av dem unga män. Bland dem är omkring 3 500 sudanesiska medborgare som för en osäker tillvaro med tillfälliga uppehållstillstånd som ständigt måste förnyas.

Enligt Haaretz har röster inom militären ifrågasatt de etiska aspekterna av att värva asylsökande – många av dem flyktingar från länder i krig – men har tystats.

– Det här är en väldigt problematisk fråga, säger en källa till Haaretz och betonar att militären bör fråga sig vilka värderingar de vill leva efter.

Den ansvariga delen av militären säger till tidningen att allt de gör sker ”på lagligt vis”.

Till dags dato har ingen värvad asylsökande ännu fått det utlovade permanenta uppehållstillståndet, skriver Haaretz.

ANNONS