Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Netanyahu: Robotattack kommer stå huthierna dyrt

TT-AFP

Publicerad 2024-09-15 06.24

Delar av en robot avfyrad från Jemen har slagit ned i centrala Israel, uppger den israeliska militären.

Den jemenitiska Huthirörelsen har tagit på sig attacken. Israels premiärminister skickar en skarp varning.

Enligt Israels militär ska robotnedslaget ha skett i ett ”öppet område” och ingen person kom till skada. Roboten uppges ha fallit sönder i luften efter flera israeliska försök att skjuta ned den, rapporterar The Times of Israel.

Premiärminister Benjamin Netanyahu varnar Huthirörelsen efter att gruppen tagit på sig ansvaret för morgonens attack.

– De borde veta vid det här laget att priset för alla försök att skada oss är mycket dyrt, säger han i samband med ett kabinettsmöte enligt nyhetsbyrån AFP.

”Skräck och panik”

Även delar av de israeliska luftvärnsraketer som sköts upp för att möta roboten föll ned centrala Israel, bland annat över en tågstation i Modiin mellan Tel Aviv och Jerusalem. Fallande luftvärn orsakade även flera bränder i öppen terräng, bland annat nära staden Lod, rapporterar israeliska Haaretz.

I ett tv-sänt tal hävdar den Iranstödda Huthirörelsens militära talespersonen Yahya Saree att roboten tog sig förbi israeliskt och amerikanskt luftvärn och orsakade ”skräck och panik” i Israel.

Enligt Saree var den ballistiska robotens mål en militär anläggning i israeliska Jaffa.

Hotar med mer

Huthirörelsen har sedan kriget i Gaza inleddes upprepade gånger skickat drönare och robotar mot Israel, men nästan samtliga har stoppats över Röda havet. På söndagen rapporterar den libanesiska nyhetsbyrån al-Mayadeen, med hänvisning till en högt uppsatt källa i Jemen, att huthierna hotar med fortsatta attacker.

– Så länge Israels angrepp i Gaza och Västbanken fortsätter bör Israel vänta sig det värsta, säger källan.

I juli dödades en person och flera skadades när en projektil avfyrad av huthierna nådde Tel Aviv. Israel svarade med omfattande flygräder mot huthimål i hamnstaden Hodeidah i Jemen, med tre döda och närmare 90 skadade till följd.

ANNONS