Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

Hizbollah varnar Israel efter nya attacker

TT

Publicerad 2024-09-14 09.42

Rök stiger mot himlen efter en tidigare israelisk attack i Libanon, nära gränsen till Israel. Bild tagen från Israelannekterade Golanhöjderna den 4 augusti.

Hizbollah och Israel har åter beskjutit varandra. Samtidigt varnar den libanesiska shiamilisen Israel för att starta ett krig.

Raketer avfyrade från Libanon har orsakat flera bränder i norra Israel, rapporterar israeliska medier.

Totalt uppges ha 55 projektiler ha skickats mot Galileen i norra Israel på lördagsmorgonen. Vissa av Hizbollahraketerna sköts ned och andra landade i obebyggda områden, skriver israeliska Haaretz.

Inga personskador har rapporterats.

Israel har svarat med att skicka upp stridsflygplan som bland annat attackerat de platser i Libanon varifrån raketerna avfyrades och har även beskjutit flera andra områden i södra Libanon med artillerield.

Senare under lördagen varnade Hizbollah Israel för att ett krig skulle innebära stora förluster på båda sidor.

– Vi har inga avsikter att starta ett krig, vi ser inte någon mening med det, Men om Israel inleder ett krig kommer vi att svara, säger Naim Qassem, shiamilisens andreman i Libanon.

– Om de tror att att ett sådant krig skulle göra att de 100 000 som fördrivits (från norra Israel) kan komma tillbaka måste vi utfärda en varning: förbered er på att hundratusentals fler kommer att fördrivas.

Uttalandet är ett svar på att Israels försvarsminister Yoav Gallanti veckan sade att landets mål var att återställa säkerheten vid gränsen mot Libanon.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i oktober – till följd av terrorstämplade Hamas storskaliga terrorattack mot Israel – har Israel och den libanesiska shiamilisen Hizbollah på daglig basis angripit varandra över gränsen.