Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Regeringskälla om SD-förklaringen: Inga förhandlingar

Uppdaterad 18.50 | Publicerad 18.35

Sverigedemokraterna drar tillbaka en omfattande motion om gängkriminalitet – samtidigt som skandalen om mc-presidenten Robert Hedarv skakar partiet.

Motiveringen är att det pågår förhandlingar om gängkriminalitet med regeringen, men det dementeras av en regeringskälla.

– Det har inte inletts någon förhandling, säger en källan på justitiedepartementet.

Sverigedemokraterna lämnade för en vecka sedan in en riksdagsmotion med 43 motioner som rör gängkriminalitet.

I går drogs motionen tillbaka, något som nyhetsbyrån TT och DN har rapporterat om.

Tillbakadragandet kommer samtidigt som uppmärksamheten kring mc-gängspresidenten Robert Hedarvs närvaro på Jimmie Åkessons bröllop.


Bråk inom SD efter bröllopsskandalen: ”Riktigt förbannade”


SD dementerar att det skulle vara anledningen.

”Vi har valt att dra tillbaka motionen eftersom vi nu har fått möjlighet att spela in vårt förslag om en särlagstiftning för gängkriminella i de pågående förhandlingarna med regeringen”, uppger SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof i en kommentar på X.

SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof.

Har inte inletts förhandlingar

Men enligt en källa med insyn på justitiedepartementet pågår det inga sådana förhandlingar. Källan säger att det visserligen sker årliga så kallade Tidöförhandlingar, men några sådana har inte inletts.

– Det är upp till varje parti vad man vill få med i de förhandlingarna, säger källan.


Så blev Comanches en maktfaktor i Danmark


SD-motionen innehöll en rad åtgärder för att stoppa gängkriminalitet. Bland annat utegångsförbud kvällstid, obligatorisk fotboja och möjlighet för polisen att låsa in gängkriminella i förebyggande syfte, rapporterar TT.

Ett annat förslag handlade om ett förbud för gängkriminella att arbeta inom politiska partier eller politiska partiers dotterbolag, rapporterar DN.

”Det som åsyftas är den årliga uppdateringen av Tidöavtalet, ett arbete mellan partierna som påbörjas i närtid”, skriver SD:s pressavdelning i en kommentar till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln