Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Åkesson kan inte välja mellan Trump och Harris

Cornelia Mikaelsson / TT, Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2024-08-31 15.06

Jimmie Åkesson kan inte välja mellan Trump och Harris.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger att han inte kan välja mellan USA:s båda presidentkandidater Donald Trump och Kamala Harris.

– Ingen av dem är en fantastisk kandidat, säger han till TT efter sitt sommartal i Sölvesborg.

Åkesson anser däremot att det är viktigt att Sverige har goda relationer med USA:s framtida president, oavsett vem det blir.

– Det är lyckligtvis inte jag eller svenska folket som väljer den presidenten. Det gör medborgarna i USA och vi får respektera deras val och bygga goda relationer med den som blir vald, säger han.

Goda relationer

USA:s president ses ofta som världens mäktigaste person. Jimmie Åkesson menar dock att presidenten tillskrivs mer makt än vad hon eller han egentligen har.

– Det är inte bara en president. Det finns andra politiska institutioner som har politisk makt. Det finns andra ministrar och staber som har makt. För min del är det viktiga att vi har goda relationer oavsett vem som blir vald.

Parallella samhällen

I sitt tal berörde Åkesson vad han kallar parallella samhällen i Sverige. SD-ledaren blickar gärna mot Danmark, som har rivit bostadsområden.

– Det är ett exempel på hur man har lyckats i Danmark. Danmark är ett föredöme på integrationsområdet i många avseenden. Det viktiga är att förstå att det inte är samhällets ansvar att människor anpassar sig till det svenska samhället. Vi kan ge verktygen, möjligheterna och förutsättningarna, men ytterst är det upp till den enskilde om han eller hon vill bli en del av det svenska samhället.

Så du kan tänka dig att riva bostadsområden i Sverige?

– Ja, om det krävs. Eller bygga om dem, eller vad man kan tänka sig. Polisen och andra myndigheter har dömt ut vissa bostadsområden som direkt otrygga och brottsfrämjande och så ska vi inte ha det, säger Åkesson.

Hårdare tag

Hårdare tag mot gängkriminella var även något som partiledaren tog upp vid ett flertal tillfällen. Regeringens utredare föreslog nyligen en minskad straffrabatt för unga mellan 15 och 17 år. Här vill Åkesson gå ännu längre:

– Om vi får bestämma själva tar vi bort straffrabatter och mängdrabatter helt, säger han.

En annan färsk utredning där Åkesson inte delar slutsatsen är den om stöd till utvandring. Utredaren kom fram till att andra länder, som använt sig av bidrag för att stimulera återvandring, endast haft marginella resultat.

– Vi är beredda att pröva metoder som andra länder har prövat, men också hitta andra metoder som man inte har prövat, och såklart lära av andra länders tidigare misstag.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln