Malmöbor stoppade avhysning av migranter

Publicerad 2015-04-27

”Vi var beredda att blockera ingången”

Den planerade tömningen av det största lägret med EU-migranter i Malmö på måndagsmorgonen fick avblåsas. Ett stort antal Malmöbor har engagerat sig i frågan och en överklagan som stoppar avhysningen har gjorts.

– Politikerna måste börja se oss som människor och inte bry sig om vilken ras vi är, säger Remus, 45 år.

Lägret på Industrigatan i Malmö har funnits i över ett år och hyser just nu mellan 100 och 150 migranter. Under förra veckan beslutade miljöförvaltningen att lägret skulle tömmas.

Deadline var satt till klockan 10, idag måndag. Men avvisningen från platsen stoppades av engagerade Malmöbor som har hjälpt migranterna att skriva en överklagan.

Andrea Hjärne Dalhammar, jurist på miljöförvaltningen, bekräftar att ärendet har överklagats till länsstyrelsen och att det hindrar förvaltningen från att agera.

– En överklagan har kommit in i tid. Under tiden ärendet överklagas kan vi inte göra något, säger Andrea Hjärne Dalhammar.

Feststämning

Ett hundratal Malmöbor var på plats vid lägret under morgonen för att bevaka att avvisningen trots allt inte genomfördes.

– Om folk inte hade kommit hit och protesterat så hade polisen och staden säkert försökt genomföra det ändå. Det är jag ganska säker på, säger Amanda, Nätverket solidaritet för EU-migranter.

Istället för flytt infann sig något som liknade feststämning i lägret – Malmöbor bjöd på kaffe och migranter spelade musik.

– Alla människor som hjälper oss är hjältar. Jag tror inte någon vill skulle vilja leva som oss men det här lägret är bästa alternativet, säger Remus, EU-migrant.

Remus har begett sig till Sverige i hopp om att få ett jobb. Hemma i Rumänien väntar barn och barnbarn som han hoppas kunna skicka lite pengar till.

Startade insamling

Malmö stad hänvisar till hälsoskäl för att tömma tomten. Dels för att det inte finns någon sanitär anordning på tomten och dels för att det kommit in ett 50-tal klagomål mot lägret vad det gäller rök och lukt.

Nätverket solidaritet för EU-migranter har startat en insamling till för att köpa in sopkärl till lägret. De var på plats med en insamlingsbössa.

Besökare, men främst EU-migranter var snabbt framme vid bössan för att skänka pengar.

– Vi försöker verkligen hålla rent här, konstaterar Remus.

– Jag var beredd att hindra dem från att försöka gå in. Hade inte överklagan fungerat så hade vi tagit till mer militanta metoder. Som att blockera ingången, säger Amanda.

Kan ta upp till ett år

Hon tror att överklagandet innebär sex månaders respit men sedan kan kommunen på nytt försöka att tömma tomten.

Kommunens jurist, Andrea Hjärne Dalhammar, förklarar att det kan ta ännu längre tid – kanske uppemot ett år innan ärendet är färdigt.

– Jag tror inte det kommer stanna vid Länsstyrelsen. Det kommer säkert gå ända till mark- och miljödomstolen innan det är färdigt, säger hon.