Män i Mellanöstern opererar mustasch

Publicerad 2012-12-01

Modet kommer och går, men mustaschen består.

I alla fall i Mellanöstern.

Där går allt fler män så långt som att lägga sig under kniven för att få en frodig musche på överläppen.

Skönhetsidealet är tydligt i Mellanöstern.

En tät växande mustasch är en symbol för manlig virilitet, visdom och mognad.

Dessvärre föds inte alla med denna skäggväxt. Sedan flera år har männen i området hittat en lösning. De har lagt sig under kniven för att kunna uppvisa det perfekta exemplaret, rapporterar CNN.

"Mustasch är prestigefullt"

Plastikkirurgen Selahattin Tulunay i Turkiet berättar för CNN att han gör 50–60 transplantationer i månaden. Patienterna kommer mestadels från Mellanöstern och reser till Turkiet endast för att utföra detta medicinska ingrepp.

– Vissa män, som ser unga ut, tror att en mustasch får dem att uppfattas som äldre, mer professionell och klok. De tycker att det är prestigefullt, säger Selahattin Tulunay.

Fler plastikkirurger bekräftar för CNN att de också har märkt att allt fler män vill ha hjälp med att få en frodigare mustasch.

Kostar tiotusentals kronor

Ingreppet är enkelt och utförs under lokalbedövning, enligt CNN. Kirurgerna tar grupper av hårsäckar från områden på kroppen där personen har tät hårväxt. Sedan opereras implantaten på plats på överläppen och bildar en fin mustasch.

Patienterna är generellt 30–50 år gamla, uppger en kirurg för CNN, och de är villiga att flyga från sina hemländer och betala 7 000 dollar, ungefär 46 200 kronor, endast för ingreppet.

De kan tvätta ansiktet redan nästa dag, men vänta med att raka sig i 15 dagar. Det slutgiltiga resultatet går att se först efter sex månader.

ANNONS