Maya, 25, skadades av plastikoperation – sedan blockade kliniken henne på Instagram
Publicerad 2023-02-18
Maya, 25, drabbades av en omfattande infektion efter ett plastikkirurgiskt ingrepp i armarna.
Kliniken försäkrade henne gång på gång om att allt såg normalt ut.
Sedan berättade hon om komplikationerna på Instagram – nu har kliniken blockat henne.
– Jag önskar att de hade tagit mig på allvar alla de gånger jag hört av mig till dem, säger hon.
Maya Montenegro Diaz, 25, bokade tid för en konsultation hos skönhetskliniken Proforma Clinic i Stockholm i november förra året.
Hon hade planerat att plastikoperera och fettsuga armarna. Mötet hos kliniken kändes bra och hon bokade därefter tid för operationen.
– Man är såklart medveten om att det finns risker, något som de också går igenom under konsultationen. Däremot sa han ingenting om det jag gått igenom nu, säger Maya.
Den 12 januari utfördes ingreppet hos kliniken. När hon vaknade upp märkte hon snabbt att något inte stod rätt till.
– Jag hade svårt att röra min vänsterarm. Personalen märkte allvaret i det och sövde ner mig igen för att utföra en ny operation, säger hon.
Efter den andra operationen kände Maya fortfarande att något inte stod rätt till.
Såren började vätska
Smärtan höll i sig och det började sticka och domna i vänsterarmen. När vänsterarmen började blöda efter två dagar gjorde hon ett återbesök på kliniken, där det visade sig att stygnen gått upp.
Såret syddes på nytt och Maya åkte hem till Borlänge i hopp om att läkningsprocessen skulle börja. Problemen fortsatte dock avlösa varandra.
– Den 26 januari gjorde jag ett återbesök på kliniken där de tog bort mina stygn. Min vanliga kirurg var inte på plats och han som undersökte mig sa att allt såg bra ut, säger Maya.
När hon kom hem började det rinna vätska från ena armen. Sedan dess har Maya besökt vårdcentralen varannan dag för omläggning, varvat med tillfälliga besök på akuten i Falun.
Hon har haft domningar, stickningar och smärta i armarna. Vid ett av besöken på akuten fick hon veta att hon hade tre olika sorters bakterier i båda armhålorna.
– Jag bokade in en ny tid med kliniken, men fick svaret att allt såg bra ut. Det klart det såg bra ut då, eftersom jag just varit på akuten där de tvättat såren, skurit bort död hud och lagt om det på nytt, säger Maya.
Lade ut på Instagram – blockerades
Sedan Maya gjorde ingreppet den 12 januari har hon haft nästan daglig kontakt med kliniken, skickat bilder till sin kirurg och gjort två återbesök.
Hon berättar att hon ständigt blivit försäkrad om att allt var som det skulle, att såren såg bra ut och att komplikationerna som uppstod inte var allvarliga. Trots att såren blev värre och huden till slut sprack på båda armarna.
– De har bara sagt att jag kan komma in så att de kan ta en titt på såren, men inte kommit med några lösningar. Jag har skickat bilder och uppdaterat dem om hur såren ser ut och alltid fått svaren att allt ser normalt ut, säger Maya.
I måndags den 13 februari tog hon kontakt med sin kirurg på kliniken i Stockholm, men utan att få svar.
– Jag hade just kommit hem från sjukhuset med slangar som skulle dränera såren. Jag hörde av mig till min kirurg med ett långt sms om hur missnöjd jag var med allt. Både med operationen och hur bemötandet varit under hela den här perioden. Jag skickade också nya bilder från akutbesöket, men fick inget svar. Då bestämde jag mig för att dela allting på Instagram, för att varna andra, säger hon.
Inlägget fick snabbt spridning och uppmärksammades på Instagram. Samtidigt blockerades hennes användarkonto av kliniken.
Beskedet: Måste kanske opereras om
Under de senaste dagarna har hennes tillstånd förvärrats. Under natten till onsdag åkte Maya återigen in till akuten i Dalarna med hög feber och kramper i höger arm.
– De har skrivit ut antibiotika till mig nu jag ska ta i två veckor. Sedan har jag planerade tider varje dag på vårdcentralen för omläggning, säger hon.
Om Maya har tur kan såren läka och huden gå ihop igen. Om inte måste hon operera båda armarna på nytt. Den operationen kommer i så fall göras på ett regionalt sjukhus.
– Om det inte läker kommer de ta hud från mina ben och använda till armarna. Vi får se hur det går. I så fall kommer de skicka en remiss till plastikkirurgin här i Dalarna, säger hon.
”Önskar att de tagit mig på allvar”
Innan huden sprack på Mayas armar fick hon ett erbjudande om att korrigera ärren hos kliniken.
– De sa att de kunde göra en korrigering senare, jag litar inte på dem längre. Jag kommer aldrig lägga mig under nålen hos dem igen. Jag förstår som sagt att det finns risker med denna typ av ingrepp, men deras bemötande mot mig har varit fruktansvärt, säger hon.
– Jag önskar att de hade tagit mig på allvar alla de gånger jag hört av mig till dem, eller informerat om att detta kunde ske under konsultationen. Jag hoppas bara på någon slags rättvisa, samtidigt som jag vill varna andra.
Totalt kostade Mayas ingrepp 42 300 kronor.
– Allt det här har tagit på så otroligt mycket. Inte bara den fysiska smärtan. Alla turer till vårdcentralen, till akuten, att det känns som att kliniken inte har tagit mig på allvar. Det har varit en otrolig påfrestning psykiskt, för både mig, min sambo och andra i min närhet.
Michael Olenius, pensionerad plastikkirurg och en av grundarna till Proforma Clinic, är den som kliniken hänvisar till när Aftonbladet kontaktar dem.
Han är inte den som utfört ingreppet, men säger att han känner till Mayas fall. Däremot vill han inte uttala sig om enskilda fall på grund av patientsekretessen.
– Det kan alltid ske komplikationer efter ett ingrepp. Riskerna varierar beroende på var på kroppen som ingreppet görs. Särskilt ingrepp i armarna kan leda till komplikationer, eftersom det är väldigt tunn hud där. Att det blir en allvarlig infektion händer dock sällan, men det kan ske, säger han.
Borde hon inte ha informerats om den här typen av komplikationer före ingreppet?
– Nu kan jag inte säga hur alla andra gör, men man försöker alltid informera så mycket som möjligt om riskerna och om att läkningsprocessen är olika för alla, säger han.
Varför fick hon höra att allt var normalt efter ingreppet när hon kontaktade sin kirurg, efter att såren blivit värre?
– Många gånger är det normalt att läkningsprocessen tar väldigt lång tid, ofta omkring ett halvår. Huden kan spricka, det ser hemskt ut och jag förstår att patienten blir förtvivlad. Det besvärliga är just att det tar lång tid, men det går att korrigera. I sådana fall får patienterna komma tillbaka och korrigera ärren kostnadsfritt när såren läkt ihop ordentligt.
Han säger också att det inte är normalt att man får en allvarlig infektion, men att riskerna finns och att det kan ske.
Ska en patient behöva uppsöka offentlig vård, som vårdcentraler och akutmottagningar i det här fallet, efter ett ingrepp på en privat klinik?
– Principiellt nej, i första hand försöker vi alltid ta hand om patienten på kliniken, men i vissa fall handlar det om långa avstånd. Då ska man hålla en bra kontakt och lösa det på bästa sätt för patienten, säger han.
Hon upplever också att kliniken inte tog henne på allvar när hon hörde av sig till er?
– Det är viktigt att man tar hand om patienten ordentligt och följer upp. I vissa fall kan det handla om att någon uttrycker sig fel eller att man tolkar varandra olika, säger han.
Michael Olenius säger sig förstå att händelsen varit oväntad, chockartad och svår för patienten.
Frågan om varför kliniken har blockat Maya på Instagram kan han däremot inte svara på.
– Det är tyvärr inget som jag känner till, säger han.
Efter att Aftonbladet skickat citat för påseende till kliniken återkommer Michael Olenius trots allt med en kommentar till det enskilda fallet:
– Vi har i detta fall en väldokumenterad väl utförd behandling och ett väl skött omhändertagande av kollegorna. Så hon har inte blivit åsidosatt eller på annat sätt fått en dålig behandling.
”Kirurger har alltid ett ansvar”
Richard Lewin är ordförande för Svensk förening för estetisk plastikkirurgi och utbildad plastikkirurg. Han uttalar sig inte om det enskilda fallet, men säger att det kan finnas risker med alla typer av ingrepp, och att komplikationer kan uppstå oavsett vilken klinik man går till.
– Med alla typer av ingrepp får man väga ena vågskålen mot den andra, där man väger risker i ena och nytta i andra. Oftast är riskerna med ingrepp i Sverige väldigt små, säger han.
Trots att reglerna för plastikkirurgi har stramats åt i Sverige finns det fortfarande gråzoner. Det finns också många aktörer som utför kirurgiska ingrepp, men som inte är utbildade i just plastikkirurgi.
– En del kan vara utbildade i kirurgi, men inte plastikkirurgi. Ska man göra ett ingrepp är det viktigt att den som utför det är en specialistutbildad plastikkirurg. Det är lätt att bli lurad, säger han.
När det kommer till klinikernas ansvar gentemot kunderna och patienterna har de alltid ett ansvar, fortsätter han.
– En kirurg har alltid ett ansvar om man opererat någon och seriösa kliniker försöker alltid ta hand om komplikationer på egen hand. Det finns tillfällen när man måste ta hjälp av den offentliga vården, men i första hand ska det hanteras på den privata kliniken, säger han.