På väg mot slutfajten

Publicerad 2014-08-09

I morgon sparkar Stefan Löfven (S) i gång valrörelsen med sitt sommartal: Vi ska vinna

Mörka moln ska snart vara historia.

Och en åtta år lång vandring når sitt mål.

– Vi ska vinna valet. Det finns inget annat, säger Stefan Löfven (S).

Han sparkar i gång val­rörelsen i morgon med sitt sommartal.

S-ledaren Stefan Löfven håller sitt sommartal i Vasa­parken i Stockholm på söndag. Talet kan ses som det inofficiella startskottet för Socialdemokraternas val­rörelse efter sommaren.

Om bara fem veckor, den 14 september, får partiet kvitto av väljarna på om man gjort rätt eller fel.

Inom S betraktas valet som något av ett ödesval. Det är nu eller aldrig.

Börjar tro på valseger

Åtta år av mörka moln i opposition efter dubbla valförluster samt partiledarbyten, interna stridigheter, ifrågasatt duglighet och historiskt låga opinions­siffror ska snart läggas till handlingarna.

Allt fler av partiets företrädare vågar nu börja tro på en valseger.

– Ja, jag tror att vi kommer att klara det. Det känns så, inte minst när man är ute och pratar politik. Människor vill ha förändring, säger Hans Hoff, riksdagsledamot från Halland.

Framtidstron spirar

Inför sommartalet har Aftonbladet ringt runt till Stefan Löfvens partikamrater.

Det står klart att framtidstron spirar, trots att S ännu inte ligger på de opinionssiffror som partistrategerna planerat för tidpunkten.

Flera framhåller S-ledarens personliga egenskaper som en förklaring till att partiet nu vädrar morgonluft.

Man menar att Löfven, sedan han tillträdde i januari 2012, har lyckats skapa ett lugn i partiet som inte funnits där på nästan tio år och att han har lyckats sätta fokus på de politiska frågorna.

De värsta interna stridig­heterna har klingat av och i stället pratar man om lösningar för jobb, näringspolitik och skola.

– Löfven är stabil och ändrar sig inte även om han får kritik. Han lyssnar in synpunkter men när han bestämt sig så är det så. Man vet vad som gäller. Där är han mycket olik Sahlin och Juholt och påminner mer om Persson, även om de inte har många likheter i övrigt, säger en S-källa.

De politiska motståndarna brukar beskriva Löfven som ”tyst” och raljerar över att han kritiserar saker som Alliansens jobbskatteavdrag den ena dagen för att säga ja till detsamma nästa.

Två saker som oroar

När partikamraterna beskriver honom är dock ord som ”beslutsam”, ”lugn” och ”vänlig” betydligt vanligare. Men det finns också de som skräms av att han inte är lika politiskt skolad som sina motståndare.

– Han kan ibland framstå som lite tafatt. Men det kan också vara en fördel, att han inte är som alla oss andra, säger en socialdemokrat.

Bland dem, som ännu inte vågar tro på en valseger den 14 september, är det främst två saker som oroar: dels att väljarna ska tro att segern redan är klar, dels en osäkerhet om hur Sverigedemokraterna agerar när riksdagen ska rösta om statsministerposten. Den som blir statsminister får inte ha en majoritet av ledamöterna emot sig.

Hårt jobb som gäller

Stefan Löfven själv poängterar gång på gång att det är hårt jobb som gäller - ändå fram till valdagen.

Men att det är valseger som är det allt överskuggande målet hymlar han inte om.

– Det bestämde jag mig för redan från start, säger han.

Var det arbetsbeskrivningen du fick, när du tog uppdraget som partiledare?

– Nej, det var arbetsbeskrivningen jag gav mig själv. Det gäller att bestämma sig. Det finns inget annat. Man måste nå den politiska makten för att kunna förändra.

Viktiga datum under Löfvens ledarskap

27 januari 2012

Stefan Löfven väljs till S-ledare av partistyrelsen vid ett extra­insatt möte på Fotografiska museet i Stockholm. Det är slutpunkten på en turbulent tid där Håkan Juholt var partiledare i bara tio månader. Innan dess var det Mona Sahlin som ledde S.

Löfven bestämmer sig dag ett - det är valseger i september 2014 som gäller.

Februari 2012

Vänsterfalangen i S sätter sig på tvären när Stefan Löfven vill utse Sven-Erik Österberg till näringspolitisk talesperson. Österberg anses ha hållit i yxan när Juholt tvingades avgå. Efter bara ett par veckor på posten viker sig Löfven.

Samtidigt ses rekryteringen av Magdalena Andersson, över­direktör på Skatteverket och tidigare Göran Perssons högra hand, som en seger för S-ledaren. Hon har länge stått på partiets önskelista men fram till dess valt livet utanför politiken.

Maj 2012

LO:s kongress spikar att man vill ha en icke-vinstprincip i välfärden. Beslutet går stick i stäv med Löfvens inställning.

Mars 2013

Socialdemo­kraternas ungdomsförbund driver frågan om en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa allt hårdare. Partiledningen ställer sig dock kallsinnig. En intensiv lobbykampanj pågår där SSU samlar allt mer stöd.

Samtidigt fortsätter välfärdsvinsterna att bubbla som en konflikfråga inför S-kongressen. Partiet är splittrat.

April 2013

S-kongress i Göteborg. Den ses som en framgång för S-ledaren som säger ja till SSU:s förslag om en 90-dagarsgaranti och får ombuden med sig på en kompromiss i frågan om välfärds­vinster. Skärpta regler och öppna böcker ska råda i stället för vinstförbud.

Stefan Löfven väljs för första gången av en S-kongress.

April 2013

En intensiv konflikt rasar inom S en kort tid efter kongressen där Omar Mustafa från Stockholm valts in i partistyrelsen. Mustafa pekas ut som islamist och tvingas avgå. Innan dess säger Löfven att Mustafa måste välja, antingen ordförande i Islamiska förbundet eller partistyrelseledamot.

November 2013

Stefan Löfven slår fast att han ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner efter en eventuell valseger. Vänsterpartiet nämns i förbi­gående. Samtidigt flirtar Löfven med FP och C. Han har förankrat beslutet rejält i partiet och slipper den konflikt som tvingade Mona Sahlin att ta in V i det rödgröna samarbetet.

December 2013

Oppositionen med S i spetsen vinner den segslitna kampen i riksdagen om brytpunkten för höginkomsttagare.

April 2014

Stefan Löfven pressas hårt av de kvinnodominerade facken Kommunal, HRF och Handels. De vill se mer satsningar på sina frågor med rätt till heltid och slopade delade turer.

Löfven enas med kvinnorna och slår fast att heltid ska vara norm.

Maj 2014

EU-valet ser under valkvällen först ut att bli den första S-segern i ett val till parlamentet. Slutresultatet visar dock på en liten tillbakagång och ett förlorat mandat.

Efter EU-valet där Feministiskt initiativ knep ett mandat skruvar S upp tonen i de feministiska frågorna.

10 augusti 2014

Stefan Löfven sommartalar och jakten mot makten inleds på allvar.

Följ ämnen i artikeln