Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Judiska centralrådet: ”Väldigt hemsk situation”

Publicerad 2024-05-30

Iran har använt sig av gängkriminella för att attackera israeliska intressen i Sverige.

Det är oroande, men inte oväntat, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

– Det här är en oro vi har haft sedan den 7 oktober, att de krafter som finns i gängmiljön skulle kunna användas mot judiska intressen.

Följ ämnen
Israel

På en pressträff på torsdagen bekräftade Säpo att Iran använder gängkriminella för att utföra dåd i Sverige.

Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad pekar ut Foxtrot för att ligga bakom den skarpladdade handgranaten som kastades in över staketet till Israels ambassad i Stockholm i januari.

Rumba-nätverket ska enligt Mossad ligga bakom den misstänkta skottlossningen utanför ambassaden i maj.

I januari kastades en skarp handgranat mot Israels ambassad i Stockhom. Nu pekar Mossad ut Foxtrot för att ligga bakom.

”Ökad otrygghet bland svenska judar”

Att gängkriminella används för att attackera judiska intressen kommer inte som en överraskning, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

– Men det är klart att det är oroande att det har bekräftats. Och att Iran använder sig av den här krafterna för att åstadkomma terrorattacker på svensk mark. Det bidrar till ytterligare ökad otrygghet bland svenska judar i en väldigt explosiv konflikt som är väldigt polariserande i samhället.

Aron Verständig säger att det är oroande att regeringen och Säpo bekräftar att Iran använt sig av kriminella gäng i Sverige.

Han fortsätter:

– Historiskt sett har vi inte sett gängkriminalitet som ett specifikt hot mot judiska intressen. Men nu har vi fått bekräftat att det ytterligare en aktör som vi behöver oroa oss för. Och det är en väldigt hemsk situation.

Samtidigt har han stort förtroende för polisens arbete.

– De lyssnar på vår oro.

Polis på plats under insatsen i närheten av Israels ambassad efter en misstänkt skottlossning i maj.

Kristersson: Oerhört allvarligt

Från politiskt håll kommer också reaktioner på uppgifterna.

”Det är oerhört allvarligt att statliga aktörer använder sig av gängkriminella i Sverige för att begå våldsdåd här. Den koppling vi nu ser i Sverige har vi tidigare sett i andra europeiska länder. Det är systemhotande verksamhet som hotar vårt fria och öppna samhälle”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i ett skriftligt uttalande till TT.

Enligt Ulf Kristersson är uppgifterna är oerhört allvarliga.

Han skriver vidare att säkerheten kring judiska och israeliska objekt har höjts sedan tidigare.

”Men jag har stor respekt för att den här situationen är oerhört obehaglig för många judar i Sverige. Ni ska veta att regeringen, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen tar detta på mycket stort allvar”.

 Abir Al Sahlani

Politikerna: Terrorstämpla IRGC

Centerpartistiske EU-parlamentartikern Abir Al Sahlani kommenterar på Instagram:

”Iran använder sig av kriminella nätvärk i Sverige. Det är hög tid att EU och Sverige terrorklassar Irans revolutionsgarde IRGC. Jag kan inte understryka det nog. Nu får det vara slut på daltandet på terorristregimer”, skriver c

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Charlie Weimers är inne på samma spår:

”Stämmer det att kriminella gäng i Sverige finansieras av Iran MÅSTE regeringen sparka ut Teherans ambassadör och kräva att EU terrorstämplar IRGC. Jag kommer som europaparlamentariker göra allt jag kan för att Islamiska Republiken behandlas vederbörligen: som en terrorstat”, skriver han på X.