Misstänkt skottlossning – stor polisinsats nära Israels ambassad

Publicerad 2024-05-17

En polispatrull hörde smällar som uppfattades som skott.

Då drogs en stor insats igång i området kring Israels ambassad i centrala Stockholm.

Flera personer har frihetsberövats och polisen har genomfört husrannsakningar i olika delar av Stockholm. Enligt Expressens uppgifter har en 14-åring gripits och ett vapen ska ha hittats.

Polispatrullen befann sig på Strandvägen när smällarna hördes klockan 02.01. Polisen skriver på sin hemsida att de misstänkta skotten uppfattades i området mellan Djurgårdsbron, Nobelparken och Oscarskyrkan.

Flera personer har frihetsberövats, men polisen vill inte uppge om de är gripna eller hämtade till förhör.

– Ingen person är anhållen i ärendet. Brottsrubriceringen är för närvarande grovt vapenbrott. Utredningen är inne i ett mycket tidigt skede och många utredningsåtgärder återstår att genomföra. Det går därför inte att ge någon prognos om fortsättningen. Jag kan heller inte berätta vilka personer som har förhörts eller kommer att förhöras, säger senior åklagare Marika Hoppe som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande strax före klockan 10.

En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts. Polisen uppger att det ännu inte är en bekräftad skjutning, men att ett stort område spärrats av för att undersökas av kriminaltekniker.

– Det kommer att ta sin tid, det är ett stort område att söka igenom, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Israels ambassad i området

Israels ambassad ligger i det avspärrade området. Enligt ett ögonvittne befann sig poliser vid ambassaden under morgonen.

Polisen vill inte svara på om den kan ha varit måltavla för den misstänkta skottlossningen eller om andra myndigheter är inblandade i utredningen.

– Jag kommenterar inte mer än det vi har skrivit på hemsidan, säger Per Fahlström.

Säkerhetspolisen har informerats om händelsen.

– Vi har generellt sett nära samarbete med polisen. Det är naturligt att vi har kontakt i olika ärenden och vi känner till uppgifterna, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Polisen har gjort gryningsräder

Under fredagsmorgonen kunde avspärrningarna minskas efter att polisen gjort fynd under den tekniska undersökningen.

– Kriminalteknikerna har gjort fynd som stärker misstankarna om att det skett en skottlossning, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Dessutom har man slagit till mot flera adresser.

– I arbetet har det gjorts ett flertal husrannsakningar runt om i Stockholm, säger Per Fahlström.

Uppgifter: 14-åring gripen

Enligt Expressens uppgifter sågs en person springa från platsen strax efter att skotten hördes. En 14-årig pojke ska, enligt uppgift, kort därefter ha gripits.

Ett skarpt vapen ska också ha hittats vid brottsplatsen, skriver tidningen.

– Det sker en bred utredningsinsats och det har skett gripande, säger polisens presstalesperson Robert Sennerdal och kommenterar inte uppgifterna vidare.

Kriminalteknikerna har gjort fynd som stärker misstankarna om skott.