Förvirrande, logiskt – och en mycket giftig cocktail

Att Iran anlitar svenska gäng för attacker mot Israel är naturligtvis väldigt allvarligt.

Men det finns skäl att värdera uppgifterna från Jerusalem med viss försiktighet.

Följ ämnen
Iran

En kort resumé av dagens händelseutveckling:

Tidningen Jerusalem Post avslöjade i förmiddags att två kriminella svenska organisationer, Rumba och Foxtrot, pekas ut som ”direkt ansvariga för en våldsam aktivitet och främjande av terrorism i Sverige och i hela Europa” och för att vara anlitade av Iran för att begå attacker.

Något som föranledde justitieminister Gunnar Strömmer och två högt uppsatta chefer på polisen och Säpo att senare under dagen hålla en presskonferens under vilken det bekräftades att Iran använder sig av svenska gängkriminella för att utföra dåd i Sverige.

Det är naturligtvis väldigt allvarliga uppgifter. Terrorism är systemhotande. Organiserad brottslighet är systemhotande.

Pressträff med regeringen, Säpo och polisen.

Tillsammans utgör dessa två former av kriminalitet en mycket giftig cocktail.

Om det är sant att Foxtrot har anlitats av Teheran, finns det möjligen en förklaring till att organisationens ledare Rawa Majid har lyckats krångla sig ut ur Iranskt fängelse.

Aftonbladet har tidigare berättat att han greps i Iran i oktober i fjol och enligt Jerusalem Post ska han då ha rekryterats av iransk säkerhetstjänst och sedan släppts.

Här finns en logik. Och att en skurkregim som Iran och svenska gangsterledare är fullständigt skrupelfria finns ingen anledning att betvivla.

Men det sagt finns även skäl att värdera dessa uppgifter försiktigt.

Det är nämligen den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som har försett tidningen i Jerusalem med uppgifterna. Och Mossad har de senaste dagarna varit i internationellt blåsväder.

Detta efter att The Guardian avslöjat att den israeliska säkerhetstjänsten under nio år medelst spioneri, hacking och hot försökt förmå den Internationella brottmålsdomstolen ICC att inte inleda en brottmålsutredning mot premiärminister Netanyahu.

Rumba-nätverket, som leds av Ismail Abdo, ska enligt Mossad ligga bakom den misstänkta skottlossningen utanför Israels ambassad i maj.

Man behöver inte vara överdrivet konspiratoriskt lagd för att misstänka att det inte är en tillfällighet att påståenden om Iran och svenska gangsters läcks just nu. Det kan handla om ett försök att flytta fokus.

Något förvirrande är för övrigt uppgifterna om att såväl Rawa Majid och Ismail Abdo ska ha rekryterats till att skjuta och slänga handgranater mot den israeliska ambassaden i Stockholm.

De två gängledarna har blivit dödsfiender och befinner sig i en blodig konflikt med varandra. Att de ska ha samma uppdragsgivare låter mindre sannolikt.

Men givetvis kan allt detta vara sant. Och vid dagens presskonferens i Stockholm bekräftade Daniel Stenling, chef för kontraspionaget på Säkerhetspolisen, i viss mån nyheten.

Iran, berättade Säpochefen, riktar intressen mot andra stater på svensk mark. Och använder sig av kriminella som mellanhänder då våldsbrott planeras och begås.

Ett antal attentatsplaner där kriminella nätverk har agerat på uppdrag av Teheran ska ha avvärjts de senaste åren. Planer som är en förlängning av konflikten mellan Iran och Israel.

Daniel Stenlings redovisning innehöll dock egentligen inte särskilt mycket som inte redan är känt. Irans aggressivitet på svensk mark och förtjusning i att använda sig av ombud nämns även i Säpos årsredovisning.

Men inte minst ljuset av påståendena i Israel är den svenska säkerhetspolisens kunskap intressant.

Säpochefen ville dock varken peka ut misstänkta eller fullt ut bekräfta Mossads uppgifter.

Även det bör vi ha i åtanke.

Följ ämnen i artikeln