Fortfarande chans till plugg i höst

Hanna Rasmusson/TT

Publicerad 05.45

Tusentals program och kurser på landets universitet och högskolor är öppna för sen anmälan. Arkivbild.

Kom du inte in på utbildningen? Eller missade du att söka? Än är det inte kört. Det finns just nu tusentals utbildningar som är öppna för en sen anmälan.

För vissa innebar antagningsbeskedet den 11 juli glädje – för andra besvikelse. Men det finns hopp.

– Man kanske står som reserv och tycker att reservplatsen ligger långt bak, men ibland händer det ganska mycket i köerna, säger Jenny Twana, enhetschef på avdelningen för antagning och studentstöd på Universitets- och högskolerådet (UHR).

Enligt Jenny Twana är det bra att titta på tidigare års antagningsstatistik för meritvärdena för att bilda sig en uppfattning om ens chanser att komma in.

– Sedan är alternativet också att man går in med en sen anmälan till utbildningar som är öppna.

– Det kan man göra redan nu, även om man står som reserv.

Flera tusen utbildningar att söka

På Antagning.se finns 11 672 program och kurser som är öppna för sen anmälan. Av dem är 4 017 kurser och program på nybörjarnivå, som alltså inte kräver tidigare utbildning.

Flera lärarutbildningar, högskole- och civilingenjörsutbildningar och ekonomiutbildningar – för att nämna några – är öppna för sen anmälan, liksom kurser i exempelvis språk, programmering och biologi.

Anledningen till att utbildningar är öppna för sen anmälan kan vara att det finns platser kvar. Det kan också vara att man vill fylla på i reservkön – ifall utbildningen inte blir full – och då kunna fylla på från kön, enligt Jenny Twana.

Antagningen till utbildningar med sen anmälan skiljer sig på en viktig punkt.

– När det finns plats hanteras ansökningarna i turordning, då går man inte på meritvärde. Det är de som anmält sig först som tas in först – om man uppfyller behörighetskraven.

Därför är det bra att anmäla sig så snart som möjligt. Man får även vara beredd på att beskedet kan komma sent, menar Jenny Twana.

Tillfälle att testa på

Många av de utbildningar som är öppna för sen anmälan är enstaka kurser. Även om man är inriktad på en utbildning med ett visst programupplägg går det ofta att plocka ihop kurser till en examen. Ett annat alternativ är att börja läsa kurser och tillgodoräkna sig dem ifall man kommer in på utbildningen senare, menar Jenny Twana.

– Det kan vara ett ypperligt tillfälle att börja testa också. En del är lite osäkra kring att gå in i högskole- och universitetsstudier. Man kan börja med någon kurs som är intressant och relevant, och inte hoppa på programmet på en gång, säger hon.