Carl Lidbom död

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-27

Förre ministern och diplomaten blev 78 år

Carl Lidbom var under många år en färgstark profil i det officiella Sverige.

Efter några år av stapplande hälsa har den förre justitieministern och ambassadören Carl Lidbom avlidit vid 78 års ålder.

– Jag kommer minnas honom som en ovanligt färgstark politiker, vilket hör till ovanligheterna i Sverige, säger Anders Björck till aftonbladet.se.

Efter att ha börjat sin karriär inom rättsväsendet påbörjade han sin politiska bana som konsultativt statsråd i Olof Palmes regering 1969. Lidbom var därefter bland annat chef för handelsdepartementet. Han satt i riksdagen från 1974 till 1982 då han blev ambassadör i Paris, där han stannade fram till sin pension.

Omskriven

Lidbom väckte enorm uppmärksamhet när han i kölvattnet av Ebbe Carlsson-affären i slutet av 80-talet förhördes i riksdagens konstitutionsutskott. Han avfärdade ordföranden Anders Björcks frågor som "trams", varpå Björcks svar blev att Lidbom minsann skulle "veta hut".

– Jag fick beskedet av en journalist i eftermiddags och jag tog det med sorg. Han var en färgstark politiker, vilket hör till ovanligheterna i Sverige, säger Björck.

"Dubbel människa"

1997 skrevs en bok om Lidbom med titeln "Den godhjärtade buffeln", vilket faktiskt är precis så som hans politiske rival Anders Björck kommer att minnas honom:

– Han var en minst sagt dubbel människa. Som politiker var han ofta arrogant och bufflig och jag kan fortfarande minnas våra duster som igår. Men efteråt, över en drink, kunde han visa både självironi och mjukhet, säger han.

"Färgstark profil"

Carl Lidbom gick i vissa kretsar under öknamnet "Calle Batong" och hans hårdföra lagstiftande har också gett upphov till begreppet ”Lidbomeri” vilket avser en hastigt skriven lag som ofta har politisk avsikt.

Även Lidboms privatliv var under perioder föremål för olika skriverier. 1989 väcktes mediernas intresse när han tog med sig älskarinnan ombord på ett militärt fartyg under ett officiellt besök i Frankrike.

Lidbom kom senare att skriva en bok om kärleken till sin handikappade hustru där han också berättade öppet om sin otrohet.

Så minns vi Lidbom

Anna-Maria Carnhede

ANNONS