Bodströms utspel: ”Förstatliga skolan”

Uppdaterad 2013-04-13 | Publicerad 2013-04-12

Förre justitieministern Thomas Bodström svänger i frågan om statlig skola.

Nu vill han att reformen hans tidigare chef Göran Persson drev igenom rivs upp.

– Jag tror att det är dags att börja överväga att förstatliga skolan igen, säger Bodström i Handelsbanken-tv.

Thomas Bodström

Skolan kommunaliserades 1991 med dåvarande skolminister Göran Persson (S) i spetsen.

Beslutet klubbades igenom i riksdagen 1989 efter att Socialdemokraterna, med stöd från Vänsterpartiet, fått majoritet och reformen innebar att ansvaret för den svenska skolan flyttades från staten till just kommunerna.

Vill ha statlig skola

Två decennier senare är frågan om vem som ska ha huvudansvaret för skolan rykande het.

Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill återförstatliga skolan – nu får de stöd av den förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström.

I en debatt om den svenska skolan i Handelsbanken-tv:s program "Veckomagasinet" säger advokaten och författaren, som lämnat partipolitiken, att han tycker att staten ska ta över ansvaret för skolan.

– Jag tror att det är dags att börja överväga att förstatliga skolan igen.

"Mycket oroande"

För Aftonbladet utvecklar Thomas Bodström.
– Jag anser att det är mycket oroande att den ökade segregeringen bland skolorna ökar. En valfrihet som bara fungerar i teorin men inte i praktiken är inte värd särskilt mycket. Det är ett statligt ansvar att de kommuner som har det svårast ska få bäst resurser. På så sätt får man en möjlighet att jämna ut de orättvisor som finns. Därför bör man utreda om inte förstatligande av skolan borde göras.

”Kommunernas kassako”

Thomas Bodström får medhåll av Marie Axelsson från Lärarnas Riksförbund, som tillsammans med Bodström och Kunskapsskolans Peje Emilsson gästade programmet som leds av Lennart Ekdal.

– Skolan är kommunernas kassako, det är därför vi, från Lärarnas Riksförbund, tycker att det ska bli ett statligt grepp om ekonomin för skolan, säger hon.

Aftonbladet har sökt Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan utan framgång. Hans presskontakt Sofie Rudh uppger dock att Socialdemokraternas inställning i frågan är klar – partiet är inte för ett förstatligande av skolan.

– Vad skolan minst av allt behöver är en gigantisk strukturreform. Bättre med mindre klasser, läxhjälp till alla som behöver det och att investera i lärarna, skriver hon i ett sms.