Jonas Sjöstedt efter skatteuppgörelsen: ”Jag är förvånad”

Publicerad 2014-10-07

Jan Björklund hävdar att den nya regeringen gjort en tydlig vänstersväng - och hävdar att det är fritt fram för Vänsterpartiet att styra politiken.
Något partiledaren Jonas Sjöstedt håller med om.
– Regeringen måste komma till oss, säger han i Bar och Politik

I förhandlingarna inför höstens budget har Socialdemokraterna och Miljöpartiet nått en överenskommelse om skatterna. 

Båda partierna lyfter fram att man där gjort eftergifter till Vänsterpartiet.

– Det förvånar mig att de pratar om det i och med att vi precis håller på att förhandla inför budgeten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I dag stod det klart att de två regeringspartierna S och MP kommit överens om skatterna inför budgeten. Överenskommelsen innebär bland annat att pensionärer får sänkt skatt och att flera miljöskatter höjs. Dessutom innebär den att de som tjänar över 50 000 kronor i månaden får betala mer i skatt via en avtrappning av jobbskatteavdraget. Gränsen på 50 000 kronor är en kompromiss, tidigare har S velat lägga den på 60 000 och MP på 40 000.

”Tagit hänsyn till Vänsterpartiet”

Finansminister Magdalena Andersson (S) menar att man också tagit hänsyn till Vänsterpartiet i sin överenskommelse. För att regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen behöver man nämligen deras stöd. V krävde i valrörelsen att alla som tjänar över 30 000 kronor ska få betala högre inkomstskatt.

– Nu fick ju inte vi egen majoritet, vi kommer behöva söka stöd tillsammans med andra partier. Gränsen på 50 000 kronor är en lägre nivå än vi hade önskat, vi har fått ta hänsyn till vad Miljöpartiet velat men naturligtvis även Vänsterpartiet, säger Andersson.

Hon lyfter också fram slopandet av "läx-rut", skattereduktion för läxhjälp, som en reform som även V uppskattar. Dessutom ska uppräkningen av gränsen för statlig inkomstskatt begränsas, vilket ses som en eftergift till V. Tidigare i dag presenterade de tre rödgröna partierna att man enats i frågan kring vinster i välfärden. Det har varit ett villkor från V inför budgeten.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättar att V varit med i samtalen kring skatteuppgörelsen.

– Vi har en kontinuerlig dialog där vi sitter och utformar budgeten och där är Vänsterpartiet också inblandade eftersom vi ser framför oss att vi kommer kunna lägga fram en budget som både S, MP och V står bakom, säger han.

Sjöstedt: ”Jag är förvånad”

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt säger sig vara förvånad över att regeringen pratar om förhandlingarna mellan dem och V inför budgeten innan parterna är helt färdigförhandlade.

– Det förvånar mig att Socialdemokraterna och Miljöpartiet pratar om det i och med att vi precis håller på att förhandla om det.

Magdalena Andersson menar att de går er i Vänsterpartiets tillmötes?

– Alltså, jag vill inte kommentera de pågående förhandlingarna. Jag är förvånad att andra gör det.

Även om det här är ett förslag som man har gått ut med idag?

– Nej, jag vill vänta med att kommentera det tills vi är färdigförhandlade. Vi är inte helt färdiga med budgetförhandlingen, det är vi inte.

Vad är det för andra frågor som är viktiga på ert bord?

– Det är sådant som vi kommer att berätta om i detalj när vi är klara.

När kan det vara klart?

– Det vågar jag inte säga utan det har förhandlats för fullt. Jag tror att vi kommer att kunna komma överens. Det är alltid vår ingång i en förhandling att vi ska bli överens.

ANNONS