Så funkar presidentvalet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-04

Chatta med Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson klockan 17.00.

Elektorsröster och vågmästarstater – förstår du hur USA:s presidentval fungerar?

Aftonbladet guidar dig från nattens val till dagen då USA:s nye president inleder sitt arbete.

I dag röstar USA:s befolkning om vem som kommer att utses till landets näste president.

Hur röstningen går till varierar mellan de olika delstaterna.

– I vissa stater sker röstningen med hålkort, i andra finns elektroniska röstsystem. Det finns inget enhetligt system och sätten att rösta kan skilja sig mellan valdistrikt inom samma delstat, säger Aftonbladets utrikesexpert Wolfgang Hansson.

Elektorsröster

Den presidentkandidat som får flest röster i en delstat vinner samtliga elektorsröster. Ju fler invånare i delstat – desto fler elektorer får vara med och utse presidenten.

Den presidentkandidat som får en majoritet, det vill säga minst 270 röster i elektorskollegiet, blir USA:s näste president. Teoretiskt går det alltså att vinna presidentvalet genom att ta hem elektorsrösterna i 11 av de 50 delstaterna. Därmed behöver valets vinnare inte vara den som flest personer har röstat på.

– Det är inte ett klockrent demokratiskt system, säger Wolfgang Hansson.

– Från början användes det här systemet som en säkerhetsventil för att inte vilken galning som helst skulle kunna utses till president.

Vågmästarstaterna

De viktigaste resultaten från kvällens val kommer från vågmästarstaterna (kallas också swing states eller battleground states). En vågmästarstat är en delstat som inte lutar tydligt åt varken McCain eller Obama, utan där resultatet är öppet.

Att vinna elektorsrösterna i viktiga delstater som Ohio, Florida och Pennsylvania kan därmed vara avgörande för utgången av valet.

– Som Ohio röstar, röstar USA. Av de 25 senaste valen tror jag Ohio har röstat fram presidenten i 24 val, säger Wolfgang Hansson.

– Du måste i princip vinna två av dessa tre stater för att bli president.

Viktiga datum

De utvalda elektorerna sammanträder i december och resultatet räknas officiellt i kongressen 6 januari 2009 och det är också då den nye presidenten officiellt utses.

– Det är bara en formalitet, säger Wolfgang Hansson.

Troligtvis kommer vi redan inom ett dygn att veta vem som segrat i presidentvalet då John McCain eller Barack Obama utropar sig till segrare någongång mellan klockan 04.00 till 08.00 på onsdagen, svensk tid.

USA:s nye president tillträder sedan sin mandatperiod den 20 januari 2009.