Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Skuldrådgivaren: Fler söker hjälp i Uppsala

Publicerad 2020-12-07

Dubbelt så många är arbetslösa i Uppsala i dag jämfört med för ett år sedan.

Det märker inte minst kommunens skuldrådgivare av. 

Men läget är inte så illa som de befarat – än.

Drygt 6 000 personer är arbetslösa i Uppsala kommun, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror som täcker oktober. Det är mer än 60 procent fler än i fjol och en större ökning än i många andra städer. I hela Sverige har antalet ökat med närmare 34 procent och i Region Uppsala med runt 54 procent.

I Uppsala kommun har budget- och skuldrådgivarna därmed fått mer att göra under den senaste tiden.

Kan slå i backen om ett år

– Vi har ett ständigt ökat inflöde av personer som söker hjälp hos oss och flera nämner permitteringar eller att de blivit av med jobbet och väntar på a-kassa, säger Elin Håkanson.

Andra nämner skilsmässor eller sjukskrivningar så grundproblematiken är den samma nu som innan pandemin bröt ut, anser budget- och skuldrådgivaren.

– De som klarar sig bättre är de som har en större buffert. De kan hålla i lite längre och klarar att betala hyran innan de kan få ut a-kassan. Men det är många som inte var beredda på att bli av med jobbet, utan tänkte att de hade ett säkert jobb. Man kunde inte förutse att hela flygbranschen skulle stänga ner till exempel. Har man en svajig ekonomi sen innan så kan en väldigt liten förändring göra att allting faller och vi var beredda redan i april och tänkte att nu kommer det bli en enorm förändring i augusti. Men vi har inte uppfattat att det blev som vi spådde än, säger Håkanson.

Vad det beror på är för tidigt att säga. Men Håkanson tror att hon och hennes kollegor kommer att få flera samtal från personer som gör allt för att få vardagen att gå ihop just nu.

– De kanske tar ett extra lån för att betala av ett annat lån och slår i backen först om ett år, och det ser vi inte nu. Det här är också någonting som kommer att släpa i folks ekonomi i flera år framöver, utan att det hamnar hos oss på budget- och skuldrådgivningen eller inkasso.

”Långsiktigt kommer det här påverka folks ekonomi och extra tydligt kan det bli för dem som jobbat inom hotell- och restaurangbranschen eller haft sårbara anställningar som timanställningar”, säger Elin Håkanson.

Finns ingen snabb lösning

Håkanson har två råd till personer som brottas med att betala av räkningarna.

– Boka in en tid hos budget och skuldrådgivningen för hjälp att planera och prioritera och ta inte lån för att betala på lån.

Hon vill även varna unga för en strategi som inte funkar:

– Kronofogden har sett tendenser till är att många unga ser skuldsanering som en lösning, men de får avslag. Det finns ingen quick fix och det bekymrar mig att en del unga tror att det gör det.