Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Rekordmånga testade positivt i Enköping

Publicerad 2020-12-03

Nästan 160 personer testade positivt vid provstationen i Enköping förra veckan.

Det är den högsta siffran hittills.

Men i andra delar av regionen sjunker antalet nya coronafall.

Den rekordhöga siffran vid provstationen i Enköping har två förklaringar, enligt Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

För det första testade sig fler än någonsin tidigare vid stationen förra veckan. Drygt 1 000 personer. För det andra så finns det mycket smitta i området just nu. Nästan 16 procent testade positivt, vilket är den näst högsta siffran hittills. I slutet av juni var den uppe i närmare 23 procent, men då testade sig en fjärdedel så många.

”Bekymmersamt hög nivå”

Och det är inte bara i Enköping som andelen positiva fall ökat jämfört med föregående vecka. Även Nyby, Heby och Tierp har haft fler fall. Men det har inte Kungsgärdet, Gottsunda, Bålsta, Knivsta, Skutskär och Östhammar vilket gör att andelen nya smittade inte förändrats avsevärt om man ser till hela regionen.

– Andelen smittade har inte fortsatt att öka. Den har legat stabilt. Men den är på en bekymmersamt hög nivå. Runt 14 procent är smittade. Det som är positiv är att vi räcker till bättre i provtagningen nu. De flesta som har symtom kan hitta en tid senast dagen efter, säger Settergren.

Under jul- och nyårshelgen kan det dock bli lite svårare igen när personal vid provtagnigsstationerna och labben går på ledighet.

”Vi har personal som jobbat hårt och länge och det betyder att de måste få chansen att vara lediga”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

Färre provtider under jul

– Vi har timanställd personal som går in extra för att ha bemanningen på en tillräckligt hög nivå. Men som planeringen ligger just nu så kommer provtagningsstationerna att ha öppet halvdagar när det är röda dagar, vilket betyder att vi kommer att ha en högre kapacitet än vad vi har nu på helgerna.

Regionens särskilda sjukvårdsledning har dock inte godkänt planeringen än, så den kan komma att ändras.

Några snabbtester blir det dock inte tal om i regionen till jul, även om ett team nu håller på och tar fram en strategi för när och hur de ska användas.

Snabbtester införs efter årsskiftet

– Snabbtesterna måste fortfarande tas av sjukvårdspersonal och analyseras av sjukvårdspersonal på plats och det betyder att de flöden vi har i dag är effektivare. Så till och börja med lutar det mesta åt att de kommer att användas i miljöer där man snabbt behöver hitta eventuell smittspridning, som på sjukhus, vårdcentraler och särskild boenden till att börja med, säger Settergren.

Han tror att det kommer dröja en bit in i januari innan några snabbtester är på plats i regionen.

– De håller ju inte lika hög kvalité som metoden som vi har i dag och det betyder att man måste tänka till ordentligt. Dels vilket av de olika snabbtesterna som vi ska satsa på, men också i vilken situation de ska användas. De behöver användas tidigt i förloppet, senast fem dagar efter att man fått sina symtom för att man ska kunna fånga smittan. Det mesta talar också för att positiva provsvar är tillförlitliga, men att känsligheten så pass låg vid negativa svar att Folkhälsomyndigheten säger att man ska ta om det med pcr-metoden. Det gör att det blir begränsningar i hur stor nytta vi kommer att ha av testerna till att börja med. Om man testar 100 personer med smitta så kommer man att hitta 80 av dem.