Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Krisen fortsätter – Uppsala vädjar till vårdutbildade

Uppdaterad 2020-11-24 | Publicerad 2020-11-23

Vårdutbildade som nu jobbar med något annat uppmanas ta tjänstledigt för att hjälpa sjukhusen i Region Uppsala hantera coronapandemin.

På Akademiska sjukhuset är trycket extra hårt efter ett coronautbrott bland de anställda.

– Då blir det personalbrist på grund av smitta och de som jobbar kvar får det ännu tyngre, säger Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare.

Region Uppsala blev den 20 oktober först i landet med att införa lokala riktlinjer för att stävja den kraftigt ökande smittospridningen. Den allmänna samhällsspridningen i regionen har slutat stiga den senaste tiden. Men antalet som kräver sjukhusvård för sin covid-19 ökar. Nu vädjar regionen efter mer personal inom vården.

– Vi vet att det finns sjuksköterskor och undersköterskor som tidigare har arbetat i vården som nu arbetar på andra arbetsplatser. Vi hoppas att några av dessa ska vilja komma och hjälpa sina gamla kollegor, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Det är främst sjuksköterskor och undersköterskor med erfarenhet av slutenvård eller intensivvård som regionen nu efterlyser till Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping.

Sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

– Vi hoppas också att arbetsgivare som har medarbetare med den vårdbakgrund vi söker nu drar sitt strå till stacken genom att bevilja tjänstledighet, säger Mikael Köhler.

Smitta bland personalen

I skrivande stund vårdas 99 patienter med covid-19 på Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping. Av dem kräver 19 personer intensivvård. Tre personer från Uppsala län vårdas på intensiven i andra län, för att Akademiska sjukhuset ska avlastas.

– Vi närmar oss vårens belastning på sjukhusen, plus att den ordinarie verksamheten inte är nedstängd som den var i april. Därför är det så oerhört tung belastning, säger regionens biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman.

Anna Gillman, smittskyddsläkare.

Samtidigt sprider sig smittan inom Akademiska sjukhusets väggar. Ett tjugotal anställda på sjukhusets barn- och ungdomspsykiatrin har insjuknat i covid-19.

– Det är lite smittspridning på vissa enheter på sjukhuset. Då blir det personalbrist på grund av smitta och de som jobbar kvar får det ännu tyngre, säger Anna Gillman och fortsätter:

– Nu jobbar man hårt för att det inte ska bli smittspridning bland personalen som grädde på moset. Det är något vi absolut inte behöver i det här läget.