Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Trots Pehrsons krav – ingen tvingas flytta för jobb

Publicerad 2024-10-31 22.13

Johan Pehrson (L).

Regeringen kräver att arbetslösa ska flytta till orter där arbete finns.

Men trots hög arbetslöshet är det oklart om någon förändring faktiskt har skett sedan maktskiftet 2022.

– Det finns en bidragsmentalitet bland svenska folket och i systemen, där Bidragssverige sitter i väggarna, säger arbetsmarknadsminister Mats Persson (L).

– Det finns ingen mänsklig rättighet att inte behöva flytta dit jobben finns om man är vuxen och frisk.

Dåvarande arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) var tydlig. I en intervju med Arbetet gjorde Liberalernas partiledare klart att arbetslösa ska flytta till orter där det finns arbete.

Beskedet var en del i den ”arbetslinje” som Johan Pehrson så ofta talat om att regeringen upprätthåller, bland annat genom att piska på Arbetsförmedlingen att göra mer för att få folk att röra på sig när jobben inte finns på hemmaplan.

Eller som han uttryckte det på X i april 2023:

”Med regeringens politik kommer det inte vara lika fett att vara arbetslös. Bidragsreform. Utbildningslinje. Arbetslinje. Punkt.”

”Vi tvingar ingen att flytta”

Men besked är en sak, verklig förändring en annan.

Enligt Arbetsförmedlingen finns det alltjämt ingen möjlighet för myndigheten att utdela en bestraffning, eller sanktion som det heter på myndighetssvenska, för personer som inte vill flytta för att få jobb – så länge de söker lämpliga jobb på orten där de bor.

– Vi tvingar ingen att flytta. Arbetslöshetskassan kan besluta om sanktion om en person inte har sökt lämpliga arbeten eller ett anvisat arbete, men det finns ingen sanktionsgrund om att arbetssökanden inte har breddat geografiska sökområde, säger Andreas Malmgren, verksamhetscontroller, på Arbetsförmedlingen.

– Om en person söker arbete aktivt och hittar tillräckligt många jobb att söka inom sitt närområde, då finns det ingen sanktion som vi kan ta till. Då har personen, enligt vår bedömning, varit aktiv i sitt arbetssökande.

Förändrar metoderna för arbetslösa

2023 skrev regeringen in i Arbetsförmedlingens regleringsbrev att myndigheten skulle ”förbättra den yrkesmässiga och geografiska rörligheten bland arbetssökande”. I år krävde regeringen att myndigheten skulle redovisa vad man har gjort för att uppfylla kravet.

I oktober kom svaret från Arbetsförmedlingen.

Enligt myndigheten har man nu förändrat en del metoder när arbeten förmedlas och man ger arbetssökanden hjälp i att söka arbeten. Arbetsförmedlingen uppger också i rapporten till regeringen att man ökar kontrollen av arbetssökanden för att försäkra sig om att den arbetslösa söker jobb som han eller hon har en realistisk chans att få.

Arkivbild.

Nya generaldirektören: Måste vara beredd att flytta till jobb

Men vad har faktiskt hänt under den tid som Liberalerna har styrt svensk arbetsmarknadspolitik?

Arbetslösheten har ökat. Från 6,5 procent i september 2022 till dagens 8,2 procent, enligt Statistiska centralbyråns siffror. Inflationen har förvisso varit hög, men reformtakten har också varit rekordlåg.

Enligt Arbetsförmedlingens rapport kommer det att ta tid innan förändringarna man nu vidtar får någon effekt eller kan mätas.

Arbetsförmedlingen har fått kritik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som anser att Arbetsförmedlingen inte meddelar arbetslöshetskassorna när arbetslösa inte söker jobb på andra orter. Sådana larm skulle kunna leda till att folk förlorar sin ersättning.

IAF gav också Arbetsförmedlingen nya föreskrifter som gäller sedan i somras.

– Ett mål med de nya föreskrifterna är att på ett tydligt sätt tala om när det är dags att utvidga sitt geografiska och yrkesmässiga sökområde, kommenterade Mathias Wahlsten, generaldirektör vid IAF.

Skiftade ministerroller: ”Säger en del om Bidragssverige”

Även i regeringen har man kastat om rollerna efter två år av stiltje på arbetsmarknadsområdet.

När statsminister Ulf Kristersson (M) ombildade sin regering i september skedde en intern växling av ministerposter mellan Johan Pehrson och partikollegan Mats Persson (L). Johan Pehrson tog över som utbildningsminister och Mats Persson utsågs till arbetsmarknads- och integrationsminister.

Mats Persson säger att regeringen höjer kraven och att bedömningen från regeringen är att IAF:s nya föreskrifter kommer att resultera i att fler arbetslösa flyttar till orter där lediga jobb finns.

– Men sedan är det här en Atlantångare som vi ska vända, säger statsrådet vidare.

Är din bedömning att fler har flyttat till jobb sedan maktskiftet?

– Det är alldeles för få som flyttar till jobb. Det är därför vi nu har höjt kraven och sedan i somras har nya regler som innebär att man i högre utsträckning kommer att behöva söka jobb utanför den ort som man bor i.

– Vi vet att människor inte är villiga att flytta i den utsträckning som vi vill och önskar. Även kommunerna måste bli mycket bättre på att ställa krav på de som har socialbidrag för att de ska söka de jobb som finns. Det är ju märkligt att vi kan ha så hög arbetslöshet i Skåne och så låg i Norrlandskusten och att så få människor flyttar. Det säger en del om Bidragssverige.