Kriminalvården stoppar snus på häkten – för poliser
Uppdaterad 20.29 | Publicerad 19.26
Nu blir det stopp för poliser och advokater att ta med sig snusdosor in på Stockholms säkerhetshäkten.
Kriminalvården vill ha stopp på smugglingen till de intagna.
– Det blir ett helvete, snutar och plitar är ju de största snuskonsumenter vi har, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.
Från och med fredag morgon får snusberoende poliser och advokater stålsätta sig – då blir det förbjudet att ta med sig snusdosor in på förhören med de intagna på Stockholms häkten.
Jonas Bennert, kriminalvårdsinspektör bekräftar det nya direktivet, som även gäller för anhöriga och frivilligorganisationer.
– Det gäller alla former av besök, att man får inte ha med sig extra snus mer än det som finns under läppen. Och det gäller säkerhetshäktena i Huddinge, Kronoberg och Sollentuna, säger han till Aftonbladet.
Test: Så bra är billigaste snuset
Anledningen till förbudet är, förutom att minderåriga inte ska få tillgång till snus, även att snusdosor används för smuggling och att snus kan användas av intagna för att skaffa sig fördelar.
– Intagna har fått tillgång till sånt som de inte ska få tillgång till. Historiskt finns det incidenter kopplat till insmuggling, det är meddelanden som förekommer, och det förekommer narkotika även om det inte är i så hög grad, säger Bennert.
Misstänker ni även polisens personal för smuggling?
– Vi misstänker ingen specifik grupp då, det är svårt att konkretisera vem som gör vad, och i vilket skede. Det som vi sett sen tidigare är att när vi begränsar möjligheterna till påverkan, finns inte möjligheten för intagna att säga var sjyst mot mig så är jag sjyst mot dig.
Vad säger ni till poliser som känner sig misstänkliggjorda?
– Det är inte syftet med den här överenskommelsen, men det har förekommit tillfällen när poliser överlämnat snus till intagna som absolut inte ska ha tillgång till det.
Vad gäller för häktespersonalen?
– För häktespersonalen har vi inga begränsningar i dagsläget. Vi har inte sett att det finns en ökning kopplat till personal.
Jonas Bennert betonar att polispersonal och advokater har möjlighet att lägga in en ny prilla när de tar rast och lämnar förhörslokalen, eftersom det är tillåtet att ha med sig ”prillan under läppen”.
En som tror att den nya regeln kommer ställa till problem är kriminologiprofessor Leif GW Persson, som snusat sen han var 18 år.
– Det gäller att lägga in en rejäl prilla innan man sätter sig, annars är man körd.
Så lyckades Vibeke, 42, sluta snusa: ”Genialt”
Enligt GW Persson kan förbudet påverka arbetet i förhörsrummen, när abstinensen sätter in.
– Det måste bli helvete för folk. Snutar och plitar, om vi tar de folkliga benämningarna, är ju de största snuskonusmenterna som finns här i landet. Man blir ju stressad och oordnad när man inte får sitt snus, säger han.
Samtidigt säger han att det är ett bra tillfälle för poliser och advokater att se över sin snuskonsumtion.
– Jag har ju själv slutat efter att ha snusat dagligen i 61 år. Det måste vara världsrekord, jag brukade snusa en dosa om dagen. Nu har mitt blodtryck och hjärtrytm blivit mycket bättre.
Hur reagerade du när du slutade?
– Om jag blev grinig? Jag klättrade på väggarna. Det lär ju vara omöjligt enligt alla, men för mig gick det ju faktiskt.