Dvärgflodhästen fångad på bild

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-10

Det sällsynta djuret dokumenterat i vilt tillstånd

Två inbördeskrig, tjuvjakt och skogsavverkning.

Men dvärgflodhästen lever fortfarande.

Ett arbetslag från Zoological Society of London har nu lyckats ta unika bilder på djuret i vilt tillstånd.

– De är döcharmiga, säger Helena Olsson, djurparkschef på Parken zoo i Eskilstuna som har två dvärgflodhästar.

Forskarna från London Zoological Society satte upp kamerafällor i djungeln i Liberia, och efter tre dagar fick de napp. Den utrotningshotade dvärgflodhästen hade fångats på film – trots att den är så sällsynt.

Inbördeskrig

Ben Collen vid London Zoological Society säger dock att han fortfarande är mycket oroad för de små flodhästarnas överlevnad, skriver BBC.

Dvärgflodhästen har fått kämpa mot skogsavverkning – bara tio procent av den ursprungliga djungeln finns kvar – och mot jägare, och dessutom tvingats genomlida två blodiga inbördeskrig som fått konsekvenser för faunan i djungeln.

– Därför har vi dem i djurparker. Vi är med i ett bevarandeprojekt och försöker avla fram fler, säger Helena Olsson.

Parken zoo i Eskilstuna har två dvärgflodhästhonor – men i vår hämtas en hanne inne för att försöka få fart på barnafödandet.

Mycket skygg

Dvärgflodhästen är ett mycket skyggt djur som sällan kan iakttas i vilt tillstånd. Färre än 3 000 individer uppges finnas kvar i djunglerna i Liberia, Sierra Leone och Guinea, skriver BBC.

– De är ensamlevande, svåra att upptäcka, och väldigt skygga, säger Helena Olsson.

Dvärgflodhästen är en av två arter i familjen hippopotamidae – den andra är den betydligt större ”vanliga” flodhästen. Dvärgflodhästen vistas gärna på land där den betar bland annat gräs i fuktiga regnskogar.

– De är väldigt smarta och intelligenta, och de är väldigt rörliga. De kan inte klättra i träd men har inga problem att ställa sig på bakbenen eller klättra upp för branta bergssluttningar, säger Helena Olsson.

– De är väldigt, väldigt söta, säger hon.

ANNONS