Vittne kände sig hotat

Publicerad 2012-06-04

Åklagaren: Hon fick samtal från en okänd man

Idag inleddes rättegången mot de två männen som misstänks ha mördat ett lantbrukarpar i Långared i oktober förra året.

Och det blev en dramatisk första rättegångsdag.

Ett kvinnligt vittne ska ha blivit hotat.

Några dagar före mordet såg kvinnan en bil på en skogsväg nära det mördade lantbrukarparets gård.

Hon tog registreringsnumret vilket bidrog till att polisen fick upp spåret mot de två män, 34 och 40 år, som på måndagen stod inför rätta i Alingsås tingsrätt, åtalade för mord i två fall och grovt rån.

– I lördags ska vittnet ha fått ett samtal från en okänd man som hon upplevt som hotfullt. Hon är skärrad och jag hoppas att hon kan komma hit och lämna uppgifter om sina iakttagelser trots det, säger åklagare Daniel Larson.

Häktade med restriktioner

Den åtalade 40-åringen och sträckte då fram en arm och avbröt med några ord som lät upprörda.

Via sin tolk bad han att få höra åklagaren upprepa det han sagt. Sedan hade han inga kommentarer.

För försvarsadvokaterna kom uppgifterna som en överraskning.

– Det kan i alla fall inte vara någon av våra klienter som ligger bakom. De sitter häktade med restriktioner och får inte ha någon kontakt med omvärlden, säger Johan Lövrup, som försvarar 34-åringen.

Nekar till brott

De två männen misstänks för mord i två fall och grovt rån, i andra hand medhjälp till gärningarna genom att ha hjälpt till med förberedelser och rekognoscerat.

– De har den 19 oktober 2011 tillsammans och i samråd eller samförstånd berövat Torgny och Inger livet på deras gård, sa Daniel Larson.

De båda åtalade fortsätter neka till brott.

– Min klient har inte befunnit sig på brottsplatsen den 19 oktober. Han har inte tillgripit kassaskåpet. Han har inte främjat andras brottslighet, sa advokat Bertil Westlund som försvarar 40-åringen.

En svår dag

För mordoffrens anhöriga var det en svår dag, både att höra åklagarnas kliniska beskrivning av morden och se de två misstänkta.

– Det är hemskt jobbigt det här, säger Kjell, yngre bror till den mördade Torgny.

En stor grupp anhöriga fanns i salen, däribland lantbrukarparets fyra döttrar.

– Vi försöker alla att stötta varandra. Det är skönt att vi är många. Och vi har mött en fantastisk värme från många håll, säger Kjell.

Ihjälslagen och kvävd

Teorin är att gärningsmännen tog sig till gården i Långared under natten och parkerade bilen i ett skogsområde. I skydd av mörkret ska de ha smugit sig in i ladugården där de överraskade 69-årige Torgny när han kom ut för att mjölka tidigt på morgonen.

Han slogs ihjäl med ett järnrör och kroppen släpades en bit.

Sedan ska de ha tagit sig in i bostadshuset. På andra våningen låg Inger, 71, och sov. Hon blev strypt och kvävdes i sin säng.

DNA-bevis i bilen

Den 34-årige misstänkte mannens försvarsadvokat Johan Lövrup konstaterade att hans klient inte har ändrat inställning, han nekar till allt.

Hans klient är mycket förvånad över resultatet av en undersökning av hans bil som visade att det fanns DNA från den mördade kvinnan i bilen.

– Han är kritisk till analysen, säger advokat Johan Lövrup.