”Jag såg två män vid bilen”

Publicerad 2012-05-22

Vittnet knyter misstänkta mördarna till mordplatsen

Polisens avspärrningsband och den vildvuxna gräsmattan vittnar om brotten.

ALINGSÅS. 34-åringen och 40-åringen misstänks ha rånmördat lantbrukarparet med järnrör, buntband och tejp.

En 65-årig kvinna såg männen vid deras bil på skogsvägen kort före mordet.

– Jag skrev ner registreringsnumret, säger hon.

De två misstänkta mördarna.

Den 19 oktober 2011 hittas Torgny, 69, brutalt ihjälslagen med ett järnrör bland kossorna i stallet. Frun Inger, 71, har lika kallsinnigt strypts ihjäl i parets säng.

När gärningsmännen mördat, bakbundit och tejpat de båda offren fraktar de bort parets kassaskåp, som ännu är spårlöst borta.

Det ska dröja till den 16 november innan de nu åtalade männen, 34 och 40 år, grips i norra Polen för rånmorden i Långared, Alingsås.

Ett kvitto som tappats på gården är det som får polisen att söka efter männen. Mobil positionering visar senare att männen varit i Långared vid flera till­fällen kort före mordet.

Åtalade nekar till allt

Där har de iakttagits av en 65-årig kvinna, som nu är åklagarens huvudvittne.

– Jag var ute och gick med hunden när jag såg bilen. Den var parkerad på en liten skogsväg. Jag såg två män vid bilen och såg registreringsnumret, säger kvinnan, som skrev ner numret.

Bilen hon såg tillhör en av de misstänkta.

Männen åtalades för dubbelmord och grovt rån vid Alingsås tingsrätt i går.

– Det är ett rent indiciemål, men jag tycker bevisningen är så stark att det ställs utom rimligt tvivel, säger åklagare Daniel Larson.

Båda männen nekar till rånmorden.

”Planterade bevis”

Men enligt åklagaren har de svårt att redogöra för varför deras mobiltelefoner befunnit sig i Långared vid vissa kritiska tidpunkter och saknar båda trovärdigt alibi.

I en väska som hittades hos 34-åringen i Polen fanns även samma typ av buntband som använts på offren. Väskan tillhör 40-åringen men han menar att det är poliser som har planterat buntbanden i väskan.

Bevisen mot de två gripna männen

Buntbanden

Både Torgny och Inger var bakbundna med en speciell typ av svart buntband, hemma hos 34-åringen i Polen hittades samma sorts buntband.

Väskan

Den väska som buntbanden hittades i hemma hos 34-åringen tillhör 40-åringen och har hans fingeravtryck på.

Avföringen

Vid den så kallade spaningsplatsen har polisens spårhund hittat avföring och papper med 34-åringens dna.

Huvudvittnet

En 65-årig kvinna såg kort före mordet bilen två gånger på en liten skogsväg nära lantbruksparets gård, vid spaningsplatsen. Registreringsnumret skrev hon ner. Vid ett tillfälle såg hon två män vid bilen.

Nike-skon

I parets kontorsrum i huset där kassaskåpet tidigare stod och där man hittade mordvapnet, ett järnrör, har ett Nike-avtryck säkrats. Det är av samma typ som på en av de misstänktas skor.

Två olika skoavtryck

Två olika ladugårdsleriga skoavtryck hittades på lakanen i sängen där Inger mördades. Det visar att de varit två gärningsmän, och att Torgny dödades först och sedan Inger.

Hundspåren

Samma dag som mordet sker får spårhundar upp spår som leder till den plats där bilen enligt vittnesuppgifter varit parkerad och där avföringen senare hittas.

Kvittot

Ett kvitto för att ladda mobilt kontaktkort med pengar hittades på gården. Det var det som satte polisen på spåren efter de två misstänkta männen.

Mobilpositionering

Vid minst sju tillfällen tio dygn före morden ska de åtalade ha varit i området, visar uppkoppling mot mobilmaster. En av de misstänktas mobiler ger utslag under mordmorgonen. Klockan 6.45-6.50 ger den utslag på andra master och de är då enligt åklagaren färdiga med vansinnesdådet och åker därifrån.

Männens egna utsagor

Männen har otydliga berättelser om vad de gjorde vid mordtillfället. Ingen har starkt alibi. 34-åringen har ändrat sin version när han ställts mot bevis att hans mobil varit i Långared. 40-åringen menar att polisen planterat bevis mot honom.