Slogs ihjäl – med järnrör

Publicerad 2012-05-21

Så rånmördades lantbrukarparet Torgny och Inger – i dag åtalas de misstänkta männen

Mördarna övervakade lantbrukarparet i en och en halv vecka innan de till slut slog till i gryningen, misstänker åklagaren.

I dag åtalas två män, 34 och 40, för att ha slagit ihjäl Torgny, 69, med ett järnrör och sedan strypt hans hustru Inger, 71, i sängen.

– Det är ett väldigt udda brott eftersom det har ­använts så oproportionerligt mycket våld, säger åklagare Daniel Larson.

Lantbrukarparet hade alltid samma morgonrutiner. Medan Torgny gick ut till korna i ladugården vid sextiden på morgonen låg Inger kvar i sängen lite längre. Hon lagade sedan frukost som de åt tillsammans.

Men morgonen den 19 oktober överrumplades Torgny av två rånmördare i ladugården. De slog ihjäl honom med ett järnrör och fortsatte sedan in i huset där de ströp Inger.

Pratade med paret

När paret inte dök upp på ett sångframträdande på förmiddagen blev vännerna i kyrkokören oroliga och ­åkte hem till gården i Långa­red, utanför Alingsås, där de gjorde den fruktansvärda upptäckten.

I dag åtalas två polska medborgare, 34 och 40 år gamla, misstänkta för mord i två fall och grovt rån.

Enligt åklagaren träffade de två misstänkta männen Inger och Torgny redan en dryg månad före morden när de besökte en polsk ­familj som hyrde in sig på gården.

– Pappan i den polska familjen jobbar med den ena misstänkte. De har varit där på en fiskehelg och till och med pratat med paret, säger åklagare Daniel Larson.

Enligt en person som var med vid besöket var männen då nyfikna på lantbrukarparets ekonomi.

– Han fascinerades över att Inger och Torgny betalade dyra saker kontant, säger uppgiftslämnaren.

Spårade mobiltelefon

Ett laddningskvitto till en mobiltelefon som polisen hittade på brottsplatsen ledde till en lägenhet i Bergsjön där tre polska medborgare greps. De släpptes senare och spaningarna inriktades på 34- och 40-åringen, som också bott i lägenheten men sedan försvunnit.

Genom att spåra deras mobiler har polisen kunnat visa att de två befunnit sig på en kulle 400 meter från gården redan en och en halv vecka före mordet. På kullen har utredarna dessutom hittat avföring som enligt förundersökningen kommer från männen. Och hundar har markerat att de rört sig från kullen ner mot gården.

– Vi tror att de har övernattat där och rekognoserat, säger Daniel Larson.

Torgny hade knappt några avvärjningsskador och utredarna tror därför att han överraskades av de två männen. De band hans händer med buntband och försökte släpa iväg kroppen och gömma i ett förråd. Stövlarna tog de av och ställde prydligt intill.

Sedan gick de in i huset. Exakt vad som hände där­efter är oklart, men det ­slutar med att även Inger mördas brutalt.

– Telefonen ligger utryckt ur fästet i väggen i sovrummet. Det kan ha varit så att hon hörde dem där nere och var i färd med att larma.

Efter att de strypt henne tejpar de för hennes mun och tejpar fast en kudde för ansiktet. Bytet blev ett kassa­skåp med okänt innehåll. Det har ännu inte påträffats.

De två männen lämnade Ystad med färja till Polen klockan 14 samma dag.

Nekar till brott

När utredarna hade samlat tillräckligt med bevis begärdes männen häktade i sin utevaro och greps av polsk polis. En av männen är ­sedan tidigare ostraffad ­medan den andra är dömd i Polen för bland annat ett brutalt personrån.

Båda männen nekar, men en av dem har erkänt att han varit i Långared för att släppa av en bekant. Det finns ingen teknisk bevisning som binder dem till brottet, men däremot en rad indicier – bland annat har ett skoavtryck och ett buntband av samma fabrikat som användes vid morden hittats i en av männens garage.

– Det är svårt att säga hur det kommer att sluta i domstol. Men jag tycker att kedjan är stark. Och de kan inte lämna någon som helst förklaring, säger Daniel Larson.

”Det skär i hjärtat”

Kjell, bror till mördade Torgny, berättar att ­familjen nu ­samlar kraft för att orka ­ följa rättegången på plats i Alingsås tingsrätt.

– Alla syskon och Torgnys och Ingers fyra döttrar, som är målsägande, kommer att försöka orka vara där. Just nu känner jag mig väldigt ­liten och rädd inför vad vi kommer att få höra åklagaren berätta, säger han.

Tankarna har snurrat i Kjells huvud i många ­månader nu. Gården, syskonens föräldrahem, är fort­farande avspärrad och marken satt i träda. Allt ligger kvar på samma plats som den 19 oktober förra året.

– Det skär i hjärtat att se. Torgny och Inger har ju alltid funnits, som en trygg punkt för hela familjen. Även om en fällande dom nu inte skulle göra så att de kom tillbaka till oss, så är rättegången en viktig del av sorgen efter dem.

Paret hittades döda på gården

19 oktober

Paret Torgny, 69, och ­Inger, 71, hittas döda på bondgården i Långared ­utanför Alingsås av sina vänner. De hittar mannen bakbunden och tejpad i ladugården och kvinnan bunden i en säng inne i huset. Polisen inleder en ­förundersökning om mord

20 oktober

Polisen rubricerar om ärendet till ett rånmord. Två män, 23 och 32, grips och ­anhålls. Polisens utredning ­visar att lantbrukarparet ­mördats någon gång mellan kvällen den 18 oktober och strax efter lunch den 19 ­oktober då de hittades.

21 oktober

En tredje man, 36, grips och anhålls, misstänkt för skyddande av brottsling. Kort därefter släpps 32-­åringen på fri fot.

23 oktober

Samtliga anhållna släpps fria och avförs från utredningen. Polisen hade därmed inte längre någon misstänkt mördare.

7 november

Två män, 34 och 40, begärs häktade i sin utevaro.

16 november

De två ­männen grips i Slupsk i norra Polen av polsk polis.

16 december

De anländer till Sverige. Ett nytt häktningsförfarande genomförs.

21 maj

Åklagare Daniel Larson väcker åtal mot de två männen som misstänks för mord i två fall och grovt rån.