Stjärnkockarna: Det är förjävligt

Publicerad 2014-07-04

Leif Mannerström och Anders Levén förkastar att lyxkrogen Nobis hotell vilselett kunder

Lyxhotellet Nobis Hotell i Stockholm ljög om varifrån deras kött kom. I menyn omnämndes köttet komma från Nobis gårdar på Gotland - när det i själva verket kom ifrån Uruguay.

– Det är helt galet. Så kan man inte göra, säger kändiskocken Leif Mannerström.

Vid en kontroll som gjordes på Nobis hotell i juni i år, fann Miljö- och hälsoskyddsnämndens inspektör att restaurangen ljugit för sina kunder.

I restaurangens menyer stod det att gästerna kunde ta del av "Hängmörad kallskuren biff från Nobis gårdar" – trots att det kom från Uruguay och inte alls var hängmörat.

– På det sättet vilseleder man folk. Det kan vara någon som bara vill äta svenskt kött, som sedan inte får det. Står det att det är något, ska det självklart också vara det, säger Leif Mannerström.

”Naturligtvis inte riktigt”

Även tv-kocken Anders Levén är upprörd över felmärkningen.

– Det är förjävligt om de skriver något som inte stämmer, säger han.

Anders Levén har aldrig tidigare varit med om att en av de större restaurangerna ljugit om sina råvaror. Men enligt Leif Mannerström förekommer fusk ibland.

– Vissa sjörestauranger kallar vissa fiskar för sjötunga fast det inte är det. Så får man inte göra, det är naturligtvis inte riktigt, säger han.

Bryter mot lagen

Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att Nobis Hotell brutit mot livsmedelslagstiftnigen och måste rätta till problemet. Leif Mannerström tycker att det är bra med en lag som innebär att man måste tala om varifrån råvarorna kommer.

– Om jag vet att en ko har haft det bra är det också roligt att skriva det.

”Har gjort fel”

Enligt Nobis hotells vd Armen Tagvorjan ändrade restaurangen i den svenska menyn, men hävdar att det var ett misstag att inte också ändra i den engelska.

Kändiskockarna tycker att hetsen på svenskt kött gått för långt i Sverige - och att sydamerikanskt kött kan vara minst lika bra som svenskt.

– Nobis hotell har gjort fel och får rätta till det. Men jag tycker att Catenacci (Stefano, kökschef på Nobiskoncernen, reds. anm.) är en duktig kock med ordning och reda, säger Leif Mannerström.

ANNONS